Domov Podjetniške zvezde 02. November 2018.

Danes zasijejo Delove podjetniške zvezde

delove podjetniške zvezde
© Tomi Lombar
Osmega novembra bo na Brdu pri Kranju na slavnostni prireditvi podeljena nagrada za Delovo podjetniško zvezdo leta 2018.

Letošnji nominiranci za nagrado Delova podjetniška zvezda – Pipstrel, Polycom, D.Labs, Vasco, Solis, Acies Bio, Labena, Mineralka, MI elektronika, Resalta – so panožno zelo različni, kar je za strokovno komisijo velik izziv, po drugi pa so dober pokazatelj, kako pestro je slovensko gospodarstvo. Vsem desetim nominirancem, ki jih je na podlagi podatkov Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) izbiralo uredništvo, pa je skupna dobra kadrovska politika. Ta je bila zaradi stanja na trgu delovne sile rdeča nit letošnjega izbora.


Kdo so letošnji nominiranci?

delove podjetniške zvezde | Author: Tomi Lombar Tomi Lombar

Pipistrel
Polycom
D.Labs
Vasco
Solis
Acies Bio
Labena
Mineralka
MI elektronika
Resalta


Podjetja, ki so se uvrstila v najožji krog desetih nominirancev, so bila med junijem in septembrom podrobno predstavljena na straneh Dela in poslovne priloge Svet kapitala. Gre za uspešna mala in srednja podjetja, ki so inovativna, izvozno in razvojno naravnana podjetja, imajo najmanj tri milijone evrov letnih prihodkov, najmanj pet zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa znaša najmanj 35.000 evrov. Pravzaprav je najnižja dodana vrednost na zaposlenega med deseterico znašala 40.000, najvišja pa kar 140.000 evrov. Leta 2017 so skupaj ustvarila skoraj 98 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, skoraj 15 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) in malo manj kot 9,5 milijona evrov čistega dobička.

Povezali bomo teme pomembnosti človeškega kapitala, smisla in cilja podjetništva, razumevanja in vpeljevanja novih poslovnih modelov, ki jih zahteva četrta industrijska revolucija.

Za favorita so lahko do 3. oktobra svoj glas oddali tudi bralci, končnega zmagovalca pa bo izbrala strokovna komisija, ki jo letos sestavljajo Stojan Petrič, predsednik uprave FMR, Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov, Barbara Žibret Kralj, odgovorna partnerica Deloitta za Slovenijo, Andrej Orožen, direktor Dewesofta in lanski dobitnik Delove podjetniške zvezde, dr. Marko Jaklič, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, Valerij Arakelov, direktor Rimskih term, ter državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti. Kdo je nova Delova podjetniška zvezda, bomo razglasili na slavnostni prireditvi prihodnji petek na Brdu pri Kranju.

Lani je kipec prejelo trboveljsko podjetje Dewesoft, bralci pa so izbrali podjetje I. H. S., industrijski manipulacijski sistemi, iz Krškega.

Medijska hiša Delo bo letos v okviru projekta Delove podjetniške zvezde 8. novembra v dopoldanskih urah organizirala tudi seminarsko vozlišče Posel – zgodba človeškega kapitala, na katerem bomo povezali teme pomembnosti človeškega kapitala, smisla in cilja podjetništva, razumevanja in vpeljevanja novih poslovnih modelov, ki jih zahteva 4. industrijska revolucija.

delove podjetniške zvezde DPZ | Author:

Cilj ni poslovanje, ampak ohranjanje blaginje

V okviru tega v Slovenijo prvič prihaja prof. Vivian R. F. Linssen, ustanovni direktor International Multidisciplinary Neuroscience Research Center a.s.b.l./v.z.w. iz Belgije, ki bo na seminarju govoril o tem, kako razvijati človeški kapital v vedno kompleksnejšem poslovnem svetu, kjer so edina stalnica spremembe. »Glavna prednostna naloga tretjega tisočletja ni poslovanje, temveč doseganje in ohranjanje blaginje državljanov in kakovost življenja na lokalni, regionalni, nacionalni, celinski in svetovni ravni, ki vključuje podjetja. Ne obratno,« je prepričan Linssen. Kako torej glede na naraščajočo nestabilnost in nasilje v svetu najti sredstvo za zmanjšanje svetovne časovne bombe, ki ogroža našo civilizacijo in planet, ter doseči in ohraniti dobro počutje državljanov in kakovost življenja v svetovni družbi?

Svoje izkušnje bosta z nami delila prof. Vivian R. F. Linssen, ustanovni direktor International Multidisciplinary Neuroscience Research Center, ter dedič kavnega imperija Riccardo Illy.

Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov, bo razložil, kaj so za podjetnika tipične pasti v procesu upravljanja razvoja in rasti podjetja, ki od njega zahteva sočasno upravljanje kadrov na eni strani, kupcev in dobaviteljev na drugi, poleg tega pa mora stalno zagotavljati družbi ustrezen kapital in skrbeti za optimalno strukturo financiranja.

Barbara Žibret Kralj, odgovorna partnerica Deloitta Slovenija, bo na primeru pokazala, kako se v podjetju, kjer je povprečna starost 29 let, lotevajo snovanja delovnih izkušenj, in to v panogi, ki je nekoč veljala za konservativno. Kakšna so dejanska pričakovanja generacije, ki svojo karierno pot vidi precej drugače od vodstvenih struktur v storitvenem sektorju?

Kako ustvariti in zadržati produktivno organizacijsko energijo med zaposlenimi, pa bodo na okrogli mizi razpravljali mag. Natalie C. Postružnik, certificirana poslovna trenerka in certificirana trenerka s konji, direktorica Insights, dr. Danijela Brečko, vodja projekta Organizacijska energija in izvršna direktorica inštituta Sofos, mag. Eva Cvelbar Primožič, direktorica za kadre v koncernu Kolektor in dobitnica nagrade kadrovski manager leta 2018, ter Andrej Orožen, direktor in soustanovitelj podjetja Dewesoft in dobitnik nagrade Delova podjetniška zvezda leta 2017.

Osredotočenost in predanost

Po koncu seminarja se bo začela slavnostna prireditev, kjer bo častni govorec Riccardo Illy, dedič kavnega imperija, predaval o tem, kakšno vlogo imajo talenti v obdobju četrte industrijske revolucije. Kot je povedal v intervjuju za Svet kapitala, morajo biti v današnjem času podjetniške odločitve dobro premišljene in ne smejo več temeljiti le na podlagi preteklih izkušenj: »Danes se vedno ustavim in se vprašam, zakaj sprejemam odločitev. Je še potrebna ali moram sprejeti drugačno odločitev? Kakšne so alternative?«
Po podelitvi nagrad bo za zmagovalni navdih poskrbela dih jemajoča zgodba izjemnih športnikov, potapljačice Alenke Artnik in biatlonca Jakova Faka 100 metrov pod globino in natančno v sredino – zgodba osredotočenosti, predanosti in trdega dela. Artnikova je v intervjuju za Svet kapitala med drugim dejala: »Večina ljudi se ukvarja z aktivnostmi, ki jim niso pisane na kožo. Tega ne delajo zaradi sebe, ampak zaradi okolice. Kako boš usklajen sam s seboj, če že v začetku nisi iskren do sebe? Kako boš dosegel nekaj izjemnega?«

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.