Domov Mnenja 17. Julij 2017.

Zatiskanje oči pred prihodnostjo

jan bratanič
© Matej Družnik
Kdo bo nadzornik Krke? Odgovor je pravzaprav nepomemben, če boj ne prinese poslovne streznitve in bolj razvojno usmerjene vizije prihodnosti farmacevta, ki začenja zaostajati za precej drznejšimi konkurenti.

Kratkovidnost ni izključna domena novomeškega farmacevta. Upravičeno jo lahko očitamo vsem podjetjem, ki si zatiskajo oči pred digitalno dobo, tehnologijo veriženja blokov ali robotizacijo. Če so številna podjetja prepočasna pri posvajanju novih tehnologij, je večina držav prepočasna v pripravi na novo realnost.

Na obzorju se slikajo neslutene spremembe vsakdana slehernega od nas. Predvsem na trgu dela, kjer je zaradi optimizma ob gospodarski rasti vsaj v nekaterih panogah nastalo toliko prostora, da iskalci zaposlitve delodajalcem sami lahko določajo pogoje.

A spomin na te čase bo verjetno zbledel že v ne tako oddaljeni prihodnosti. V času robotov in pametnih tehnologij se bo morda zgodilo, da bomo postali zaposleni s posebnimi potrebami. V nasprotju z roboti, ki bodo nekoč postali norma, bomo namreč potrebovali spanec, počitnice in bolniško. Toda imeli bomo edinstvene sposobnosti, na primer razumevanja družbenih odnosov ali čustvovanja.

Le upamo lahko, da bodo takratni zaposlovalci videli potencial, kot so ga tehnološki velikani videli v socialno okorelih posebnežih, avtistih. V prikritih genijih za vizualne in matematične sposobnosti. »Njegova produktivnost je trikrat višja od oseb brez kognitivnih motenj, njegova natančnost pa 98-odstotna,« je o enem od avtističnih zaposlenih že pred časom dejal Jim Pearce iz družbe Alliance Data. Le upamo lahko, da bodo delodajalci v prihodnje tako govorili o vseh nas »posebnežih«.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.