Domov Mnenja 07. Februar 2018.

Za zlomljeni svet

Petra Kovič
© Voranc Vogel
»Svojo prihodnost in prihodnost svojih otrok bi raje zaupala ameriškim kot kitajskim standardom, je dejala ena od zagovornic trgovinskega sporazuma med ZDA in EU, ko je bila polemika o TTIP v največjem razmahu. Obris njenih besed bi takrat lahko razumeli kot napoved spremembe svetovnega reda, katerega ravnotežje bodo s pomočjo preostalega sveta lovile nove protagonistke – ZDA in Kitajska.

A takrat smo akcent postavili drugam, to je na kakovost vsesplošnega življenja, in se morda res strinjali, da nam je na splošno vendarle bližji »american way of life«* kot karkoli drugega. A od takrat ni preteklo prav veliko vode, ko je naše občutenje ZDA že postalo drugačno. Njen ugled je zbledel, naše doživljanje ZDA pa postalo zelo konfuzno. Današnja Amerika je le še senca same sebe. In zelo daleč od sanj, ki jih je želel uloviti tudi prenekateri Slovenec.

In kaj zdaj? Je svet ostal brez sanj? Če je res, da narava vselej lovi ravnotežje in da v življenju vladata jin in jang, je potem prav, če se vprašamo, ali se na obzorju že zarisujejo nove sanje? Morda celo Kitajske? Sodeč po dogajanju v Davosu, že morda. Tam je kitajski čudežni deček Jack Ma s svojimi projekcijami prihodnosti doživel stoječe ovacije; Donald Trump pa kvečjemu zgražanje, začudene oči in privzdignjene obrvi. Kako tudi ne? Ameriški milijarder je govoril o protekcionizmu, trgovinskih vojnah, izkoriščanju in podobnem, medtem ko je njegovo kitajsko nasprotje veselo, nepretenciozno delilo recepte za uspeh, izražen ne le z milijardami dolarjev, ampak s spoznanjem, da bo prihodnjih sto let doba modrosti in izkušenj.

Ali kot je dejal Jack Ma: »Zdaj lahko tekmujemo samo s tem, česar roboti nimajo. In to so srce, duša, prepričanje, vrednote, ljubezen, izkušnje. Zato dovolimo otrokom, da 1001 padejo in se dvignejo ter da se smejejo, čeprav jim kdo reče, da so v zmoti. Stroji tega ne zmorejo, prav tako tudi ne razumejo, da prihodnost ni cilj, ampak ustvarjalni proces.« In res. Ustanovitelj Svetovnega ekonomskega foruma Klaus Schwab bi se z njim strinjal, saj je v Davosu dejal, da »zdravilo za zlomljeni svet ni več politična ekonomija, ki se je kot determinante sveta oklepa (le še) Trump, ampak četrta industrijska revolucija, agilni politični voditelji, ki bodo tako kot startupi utrjevali dobre in opuščali slabe prakse, ter seveda čudoviti posamezniki. Z moralnim in etičnim imperativom. Torej, ne-stroji ...!

* ameriški način življenja

 

Petra Kovič, urednica poslovnega časnika Svet kapitala

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.