Domov Mnenja 27. November 2017.

Ugoden popust tudi za nove ameriške sanje?

Petra Kovič
© Voranc Vogel
Vsak dan dvestokrat pogledajo na svoj pametni telefon. Poročajo se. Ločujejo. In se spet poročajo. Delajo otroke. Vzgajajo otroke drugih, drugi vzgajajo njihove. Vsak dan dvesto največjih bogatašev na svetu obogati za tisoč dolarjev na sekundo. Coca-cola po vsem svetu na uro proda milijon pločevink. Več kot tri milijarde ljudi živi z manj kot dvema dolarjema na dan. Sodobni svet nima alternative …

Tako je že pred petnajstimi leti napisal francoski pisatelj Frédéric Beigbeder. Pisal je o oglaševalcu Octavu, ki »vas sili, da sanjate o rečeh, ki jih nikoli ne boste imeli, in ki vas premamlja, da kupujete sranje«. In roko na srce ameriški nakupovalni praznik, »black friday« (črni petek), prav to tudi je: praznik brezglavega nakupovanja, ki nas ne bogati, ampak nas dela »lepe in prazne«. Nič čudnega, da so mladi odreveneli in da so izgubili motiv, željo, hrepenenje, strast. Vsak dan vidijo in občutijo, da je svet izgubil kompas. Na njem bivata blišč in beda. In ta presneta gospodarska rast dolino smrti med bajno bogatimi in nečloveško revnimi samo še poglablja. Mladi iščejo izhod. Ni najhujše v Ameriki, nevzdržno je stanje povsod po svetu. A v obljubljeni deželi se vedno rojevajo »revolucionarne« ideje, take, ki jih potem preostali deli oble (gotovo pa Evropa in z njo Slovenija) brez sita ali kritične presoje prej ali slej posrka in vzame za svoje. Naj bodo še tako klavrne in škodljive. Ni pomembno, kakšne so, pomembno je, da so ameriške. A zdaj je nekoliko drugače. Ideje, o katerih govorijo ameriški milenijci, zvenijo nekam domače. Poslušajte: ameriški (!) milenijci sanjajo o blaginji. Prav. Logično. Kdo pa ne? A pozor! Ameriški mladi sanjajo o socializmu in celo komunizmu. Ja, prav ste razumeli. Želijo si lepšega življenja. Kdo pa si ne? Navsezadnje o tem sanja tudi slovenska družba, ki je na nedavnem vrhu slovenskega gospodarstva zaradi skrbi, da bi lahko bile mlajše generacije slabše preskrbljene kot njihovi starši, sklenila partnerstvo treh generacij z jasnim ciljem, boljša prihodnost za vse. A vseeno. Ko pomislim, da si Američani želijo socializem ali komunizem, ki so ju še ne tako zelo dolgo tega razumeli kvečjemu kot državnega sovražnika številka ena, potem priznam, da sem izgubila kompas. V razumevanju sveta. Edina logična razlaga, ki mi osmišlja novi »american dream« (ameriške sanje) je ta, da je ali kapitalizem v vsej svoji ihti požrl samega sebe ali pa so socializem zrušili zato, da ga zdaj lahko prodajajo kot ameriške sanje. In črni petek, ameriški (!) praznik ugodnih nakupov, je kot nalašč za to.     

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.