Domov Mnenja 15. Februar 2018.

Ste svoje telo peljali k mehaniku?

ljudje človek tek šport
© Pexels
Po mojih izkušnjah se velika večina ljudi (vsaj po 30. letu starosti), ki se odloči za fizično aktivnost, v prvi vrsti želi dobro počutiti v svojem telesu, hkrati pa si želi izboljšati splošno zdravje in dobro počutje. To se mi sicer zdi nekaj čisto samoumvenega.

Le kdo se ne bi želel dobro počutiti v svojem telesu? Žal pa življenski slog večine prebivalstva zahodnega sveta danes ne vzpodbuja zdravja in dobrega počutja.

Statistično gledano bo 1/3 prebivalstva v ZDA umrla zaradi bolezni, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. Kardiovaskularne bolezni so eden glavnih vzrokov prezgodnje smrti v Evropski uniji. In prav aerobna vzdržljivost ima lahko velik vpliv na preprečevanje kardiovaskularnih in drugih bolezni. Kljub temu velika večina ne naredi nič v tej smeri!

Pred kratkim sem si ogledal dokumentarni film o Warrenu Buffetu. Povedal je zanimivo zgodbo: “Predstavljajte si, da lahko danes izberete kateri koli avto in naslednji dan bo parkiran pred vašo hišo. Brez vprašanj bo vaš. Verjetno bi se vprašali, v čemu je štos. Štos je v tem, da je to edini avto, ki ga boste lahko vozili v svojem življenju.” Kako bi v tem primeru ravnali z njim? Bi ga redno vozili na servis? Bi zapeljali s polno hitrostjo na ležečega policaja? Bi bil vedno čist?

Seveda boste lahko, če boste želeli, v času vašega življenja menjali avtomobile. Svojega telesa pa žal ne boste morali zamenjati. Ko se rodimo, dobimo vsak svoje telo, ki nam mora služiti celo življenje.

Naša telesa so prilagodljiva in lahko prenesejo ogromno. Vendar ima vse svoje meje. Rezultat tega, kako ravnamo s svojim telesom danes, bomo občutili v bodoče. Pred seboj bi morali vedno imeti dolgoročno sliko. Kako bo naše ravnanje danes vplivalo na naše počutje čez 10, 20, 30 ali 50 let?

Seveda s svojimi odločitvami in dejanji ne moremo vplivati na prav vse dejavnike. Eden izmed procesov, na katerega nimamo prav nobenega vpliva, je proces staranja. Če se znajdemo ob nepravem času na nepravem mestu, se lahko poškodujemo. To je neizogibno. Ne glede na to, kaj počnemo, se videz in funkcionalnost našega telesa z leti spremenita. To je dejstvo.

Je pa veliko stvari, na katere imamo vpliv in bodo vplivale na kakovost našega življenja in delujejo preventivno proti različnim boleznim sodobnega časa.


Celoten članek lahko preberete na GoodLife.

 

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.