Srečno 2019!

Celotno stoletje bi moralo pripadati mladim!
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ali veste, da je 28. december tepežni dan? To je dan, ko prevzame oblast mladina in se vsaj enkrat na leto maščuje odraslim. Upam, da ne za udarce kot nekoč, saj mora (!) biti vsakršno nasilje kogarkoli nad komerkoli izvzeto iz našega življenja, ampak za vse naporne dolžnosti, zahteve, domače naloge in opravila, ki jim jih odrasli nalagajo skozi leto.

Vse našteto niti ni tako problematično, hujše so okoliščine, ki smo jih ustvarili za zanamce. V teh so sicer z iphoni, slušalkami v ušesih in dizajnerskimi oblačili videti srečni, a v resnici so mnogi zelo žalostni in izgubljeni. Denimo na Kitajskem je mladina prežeta s pritiski in težavami starejših, pahnjena v onesnažen svet ter obenem odrinjena od možnosti, da bi bili gospodarji svojega življenja in svojega časa … V bistvu je tako obupana, da je leto 2018 razglasila za »grdo in revno«. To ni le krik, to je rdeča zastava za ves svet. Še več: to je eden od večjih globalnih paradoksov. Namreč, celotno stoletje bi moralo pripadati prav njim, mladim! Oni bi morali spreminjati svet, ga s svojimi rokami in glavo krojiti po lastnih željah. Oni bi morali imeti vajeti v svojih rokah.

A žal se starejši odločno borijo za ohranitev položaja, privilegije in oblast. Nikakor se jim ne smemo pozabiti zahvaliti za vse dobro, kar so ustvarili, a vse bolj vidno in moteče je, da niti vstanejo ne več iz naslanjačev, ampak kar iz njihovega udobja ukazujejo mladim, kot je zapisala Zorana Baković, »kdo naj strelja v koga in kdo naj komu odreže prst«. Dokler bo tako, še dolgo ne bomo imeli pravih zmagovalcev. Veste, novo tisočletje ne bo postavljalo na Olimp tistih, ki so se v zasledovanju dobičkov in drugih poslovnih trofej ujeli v nekakšen circulo vicioso (hudičev krog), iz katerega ne vidijo izhoda, temveč, kot je zapisal Boštjan J.Turk, tiste ljudi, ki so dosegli notranja občutja umirjenosti, harmonije, ljubezni, ljubljenosti in – svobode. Torej tiste, ki cenijo, podarjajo in sprejemajo novoletna darila, ki niso naprodaj, a so neprecenljiva. V izobilju jih privoščim vsak dan vsakomur. Srečno 2019!

Več iz te teme:

Več iz rubrike