Domov Mnenja 31. December 2017.

Sladki paradiž(niki) v letu 2018

Petra Kovič
© Voranc Vogel
Deklici premožnih staršev sta si zaželeli večerjati s kraljico resničnostnih šovov, Kim Kardashian, in družba Quintessentially jima je to omogočila. Je to uspeh? Za družbo – direktorico njene podružnice Quintessentially Adriatic, Katarino Lariso Ham, smo povabili na intervju (preberite ga na strani 16) – gotovo. Mednarodni servisni družbi za elito je izpolnitev otroških želja kapnila dober milijon dolarjev.

Vprašanje pa je, ali uresničitev želja sporoča o uspešnosti staršev ali uspešnosti vsega že naveličanih in razvajenih otrok.

Ja, uspeh ima verjetno toliko obrazov, kolikor je ljudi na svetu. Za nekoga je uspeh sklenjen velik posel, za drugega brezhibno zlikana srajca, za tretjega pa izpeljana revolucija ali vzgoja grede paradižnikov.

Zaradi duha časa smo izdajo časnika Svet kapitala posvetili uspehu. V redakciji smo hitro ugotovili, da uspeh nosi skoraj enako močan naboj kot, denimo, eksistencialni vprašanji »kdo smo« in »kakšen je naš smisel bivanja«. Morda si mislite, da pretiravam, a kot je zapisala kolegica Zorana Baković, ustanovitelju televizijske hiše CNN, ki ga uspeh spremlja na vsakem koraku, se niti sanjalo ni, kaj za vraga hoče, ko ga je oni dan vprašala, »ali ste srečen in uspešen človek«. Ted Turner se je nanjo zadrl, češ, »kaj za vraga misli«, a ker mu je očitno neprimerno vprašanje še enkrat postavila, se je vdal in dejal: »Poskusite živeti z dvema milijardama dolarjev na bančnem računu. Zame ni niti trenutka, ko bi lahko sproščeno sedel, ne da bi razmišljal o tem, kam bi jih bilo dobro vložiti in kako se izogniti napačni poslovni potezi.« Se vam zdi, da se omejeni televizijski magnat lahko pohvali z uspehom? Mislim, da ne. Kot tudi ne tisti, ki so sicer odeti v zelo dobre poslovne rezultate, a jih ne znajo doživeti, (pozor!) deliti in uspeh občutiti v smislu: tvoj uspeh je tudi moj uspeh.

A za zadnje je, kot zapiše kolega Matevž Rašković, nujen »premik v glavi«. Ko se bo ta zgodil v vseh nas, bo novo leto res leto lepo zlikanih srajc, uspešnih poslov in dozorelih sladkih paradižnikov.

Srčno in srečno novo leto!

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.