Domov Mnenja 09. Avgust 2018.

Petra Kovič: Zob za zob

Petra Kovič
© Voranc Vogel
Gosenice in ličinke niso najlepše žuželke, a imajo krasen potencial. Lahko se pretvorijo v pavlinčka ali admirala. Zakaj bi torej žalovali za gosenico, ki se zabubi, ko pa na koncu iz bube prileze kot prelep metulj? Povsem mogoče je, da sta Zemlja in življenje okoli nas podobna ličinki in se bosta čez čas preoblikovala v povsem novo, razburljivo in lepše planetarno življenje.

Morda bodo okoljske in geopolitične turbulence in neizbežne spremembe rodile nove oblike življenja …
A pogled na svet skozi pretirano rožnata očala je lahko lahkomiseln in celo škodljiv. Nevarnosti prežijo na nas z vsakega vogla. V bližino vasice Innaarsuit na zahodu Grenlandije je nedolgo tega priplula orjaška ledena gora, ki bi lahko z valovi – če se prelomi – poplavila številne domove; potresi, kot je bil, denimo, na indonezijskem otoku Lombok z magnitudo 7, nizajo žrtve in škodo; lakota pesti vse bolj številno svetovno populacijo; nestanovitni vetrovi pihajo skozi finančne trge in državna gospodarstva; obnašanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa še vedno nakazuje sanje o razbijanju Evropske unije in zmanjševanju moči Kitajske, pri čemer se marsikdo zaveda, da se svet ne bo mogel prav dolgo več upirati vsem zakonom gospodarske težnosti.

V dnevu D pač ne smemo biti prestrašeni in zbegani kot mravlje, ko jim odkrijemo mravljišče.

Zato je jasno, da bo Trumpov carinski strup v svet kvečjemu iztisnil še močnejši protistrup. Povedano drugače: Kitajska in Evropa ne bosta sedeli križemrok in le nemočno gledali, kako jima Trump zvija roko, ampak bosta pognali kolesje in svet se lahko kaj hitro znajde v klasični igri oko za oko, zob za zob. In če se to (in še kaj hujšega) zgodi, je presneto dobro, da snamemo tista naivna očala, ki nas slepijo, in se pripravimo na vse. V dnevu D, ki ima (upam) le značaj prehodnega obdobja, pač ne smemo biti prestrašeni in zbegani kot mravlje, ko dvignemo tlakovec na vrtu, pod katerim so si uredile svoj mirni dom. Takrat moramo biti sodobni descartesi, suncuji, einsteini ali newtoni in raziskovati, delovati in si izboriti dober konec.
Brez skrbi, ta zagotovo pride. Kajti če ne bo, še ni, kot pravi indijski pregovor, zares konec. A pozor – ko bo prišel, si bomo skupaj nazdravili z italijansko različico rebule, ki se je znašla na seznamu vin tudi na poroki pop ikone Madonne in na kateri je zapisan parafraziran stavek zasedbe U2 z albuma Joshua Tree, »Where the dreams have no end« in opazovali let prelepih pavlinčkov ali pa admiralov … Več o vinski poti Sveta kapitala pa prihodnji teden. Srečno!

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.