Pet nasvetov za zaposlene matere

42 odstotkov žensk se enkrat v življenju odloči zaposliti s skrajšanim urnikom ali pa celo popolnoma zapustiti delovno mesto. Takšne kratkoročne rešitve so lahko škodljive za finance in kariero.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Zadnja leta je bilo veliko govora o vrtoglavih stroških za nego in vzgojo ter o tem, kako ti stroški vplivajo na odločitve mater, da zapustijo svoja delovna mesta. Vemo, da ne gre samo za matere, a roko na srce, večinoma v službi ostanejo očetje, medtem ko se matere odločajo, da se bodo za nekaj časa umaknile iz poklicnega življenja. Tako ne preseneča podatek, da se 42 odstotkov žensk enkrat v svojem aktivnem življenju odloči zaposliti s skrajšanim urnikom ali pa celo popolnoma zapustiti delovno mesto.

Po podatkih raziskave Instituta za ekonomsko politiko ženske običajno več kot 30 odstotkov gospodinjskega proračuna namenijo za nego in vzgojo otrok. Včasih je ta strošek celo višji od stanovanjskih stroškov. Ko mati primerja strošek nege in vzgoje otrok z neto plačo ob koncu meseca, se ji te številke pogosto zdijo nerazumljive. Ko na tehtnico postavijo prihodke in dejstvo, da morajo biti po več ur na dan ločene od svojih otrok, se mnoge matere tako odločijo za premor od poklicnega življenja. Ženskam v takšnem položaju svetujemo, naj bodo previdne. Čeprav se takšne kratkoročne rešitve na prvi pogled zdijo finančno preudarne, se lahko pozneje izkaže, da so pravzaprav škodljive za finance in kariero. Zato na svojo prihodnost – tako osebno kot karierno – raje glejte kot na pomembno partijo šaha.

Partija življenja je več kot le usklajevanje poklicnega in osebnega življenja. To je igra, kjer z vsako potezo gradite svoje življenje.

Zakaj prav šaha? Navdih za to prispodobo smo našli v filmu Kraljica Katweja. Ta pripoveduje resnično zgodbo o revnem dekletu iz ugandskega sluma, ki je postala mednarodna šahovska velemojstrica. Bistvo zgodbe je povzeto v enem samem citatu: »Šah nam pomaga reševati težave. Uči nas načrtovanja.« To je tako dobra primerjava, da smo na prispodobi šaha zgradili pet nasvetov za zaposlene matere.

1. Razmišljajte kot mojstrica šaha.

Mojstrica šaha namreč ne odstopi od partije preprosto zato, ker se je znašla v težkem položaju. Razmišlja o strategiji in že načrtuje naslednje tri ali štiri poteze. Pomemben ji je končni izid partije. Razmišljajte, katere poteze lahko naredite zdaj in v bližnji prihodnosti, da boste lahko uskladili družinsko in poslovno življenje, ne da bi morali za to žrtvovati svojo kariero, četudi za kratek čas.

Verjetno se vam v nekem trenutku odločitev zapustiti redno zaposlitev zdi primerna, upoštevajoč vaš trenutni finančni položaj in praktične vidike takšne odločitve. Vendar se vprašajte, ali boste s takšno odločitvijo dolgoročno lahko živeli takšno življenje, kot ga želite, v vlogi, ki vam ustreza?

Skrb za majhne otroke je le začasno stanje. Če si izposodimo besede neke zaposlene matere: »Ko je šla hči v srednjo šolo, sem se globoko zamislila, kaj bom počela naslednjih 20 let svojega poklicnega življenja. S tem vprašanjem se namreč sploh nisem ukvarjala, ko sem pri njenih šestih letih zapustila odlično službo.« Vaši otroci ne bodo ostali majhni. Oblikujte dolgoročen načrt.

2. Prilagodite taktiko glede na potek igre.

Tako kot vaša kariera je tudi šah igra, ki ima uvod, jedro in zaključek. Na svojo prihodnost – tako osebno kot karierno – glejte kot na pomembno partijo šaha.

Na začetku partije se veliko dogaja. Na šahovnici je veliko figur in pomembno je, da zavzamete strateški položaj, ki bo pomemben pozneje. Tako je tudi takrat, ko diplomirate in se prvič zaposlite. Takrat je na trgu veliko mladih diplomantov s podobnimi izkušnjami, zato se zakopljete v delo in si začnete graditi poklicno življenje in širiti svojo mrežo stikov. Ko se igra razvije, se stvari spremenijo. Sredi igre pridejo otroci, ki zahtevajo in zaslužijo vašo pozornost. Mlajši otroci potrebujejo veliko pozornosti, prav tako so zahtevni tudi najstniki – na drugačen način. In ravno v tej srednji fazi šahovska velemojstrica stopi iz povprečja zaradi njenih pretkanih strateških potez; biti mora vešča in iznajdljiva, pripravljena mora biti tvegati in biti mora ustvarjalna.

Vse prepogosto vidimo primere, ko »zaposlitev s skrajšanim delovnikom« postane sinonim za »neambicioznost« in fleksibilni urniki ženskam preprečujejo sprejemanje večje odgovornosti. Zakaj bi bilo nujno tako? Sami domiselno opredelite svojo vlogo in svoj prispevek, sprejmite tveganje in bodite pripravljeni na ocenjevanje uspešnosti po učinku – ne glede na vloženi delovni čas. Tako boste ogromno naredili za svojo dolgoročno kariero.

Kaj pa v poznejših fazah? Na šahovnici bo ostalo manj figur. Otroci bodo odrasli in doma boste imeli manj obveznosti. Pred vami je še dolgoleten potencial za delo. Če ste se dobro pozicionirali, je prav to točka, ko se vaša kariera lahko znova razvije in se tudi mora, saj je to sklepna faza partije – zmaga.

Kateri je vaš cilj že od samega začetka? Načrtovanje, prilagajanje, pozicioniranje. Ostanite zbrani. Igrajte na zmago.

3. Bodite pripravljeni žrtvovati nekaj figur, vendar vedno načrtujte nekaj potez vnaprej.

Kot šahovska velemojstrica svojega življenja boste vsekakor morali kaj tudi žrtvovati. Dobro razmislite, katere šahovske figure ste pripravljeni žrtvovati, da si boste utrli pot do zmage. To lahko pomeni, da boste morali v življenju za nekaj časa prevzeti drugačno vlogo, morda boste morali najti bolj fleksibilne možnosti zaposlitve (z dobro začrtanimi okviri). Če boste sprejemali kompromise, poskrbite, da ne boste dolgoročno spregledani pri napredovanju in posebnih nalogah. Vlagajte v nova znanja. Poiščite mentorja ali podpornika, ki vas bo v prihodnosti podpiral. Pripravite teren za vašo naslednjo zmagovalno potezo z negovanjem in razvijanjem svojih omrežij.

Ženskam izraz »mreženje« ni všeč, saj si ob tem predstavljajo nerodno druženje z neznanci v dvoranah ob kozarcu belega vina. A ženske so pri tem odlične – sodelovanje, pogovor in pomoč sočloveku so ženskam blizu. Raziskave so pokazale, da ženske, ki se vračajo v delovno silo, zaposlitev mnogo pogosteje najdejo prek prijateljskih odnosov, kontaktov in osebnih omrežij kot pa prek formalnega kadrovskega procesa.

Tudi doma vas čakajo kompromisi. Manj pomembnejša opravila zaupajte drugim in poskrbite, da ne boste postali družinska »mojstrica za vse«. Otroci bodo enkrat odrasli in oblikovali svoja življenja. Poskrbite tudi zase.

4. Kraljica ni edina figura na šahovnici.

Ko načrtujete naslednjo potezo, se spomnite, da kraljica ni edina figura na šahovnici. Res je to pomembna figura. Močna je. Večnamenska. Na vaši strani šahovnice je (verjetno) tudi kralj iste barve. Pomembno je, da imata skupno predstavo o tem, kaj pomeni »zmaga«. Igrati morata ekipno. Mnoge ženske, s katerimi se pogovarjamo in so se počutile neizpolnjene, ker so pustile službo, imajo partnerja, ki se počuti preobremenjenega, saj je edini prinašalec dohodka v gospodinjstvu.

5. Bodite preudarni.

Zaposlene matere si ustvarjajo življenje po svoji meri – v tem trenutku, a s pogledom, usmerjenim v prihodnost. Resda morajo biti pri tem odločne in neomajne. Pomembno je, da si izborijo takšno vlogo, kot si jo želijo. Če ne morejo delati vseh pet dni v tednu, morajo namesto tega zagotoviti kakovost in zanesljivost. Njihova samozavest izvira iz zavedanja, da njeno poklicno znanje nekaj velja. To vrednoto je pomembno razvijati tudi doma.

Številne ženske svojo kariero vidijo kot niz dejanj, ki so nastala kot takrat najboljši odziv na dano situacijo. Če začnete razmišljati kot šahovska velemojstrica, je drugače. Partija življenja je več kot le usklajevanje poklicnega in osebnega življenja. To je igra, kjer z vsako potezo gradite svoje življenje. Tako vsi ljudje in organizacije v vašem življenju – vaš partner, vaši otroci, vaše stranke, delodajalci in krog znancev – odpirajo nove priložnosti, nudijo podporo in ideje, ki jih potrebujete za uspešno doseganje cilja.
Šah mat!
---------------
Avtorica pod okriljem United Nations Women vodi kampanjo o enakosti med spoloma. Je zagovornica tako imenovanega Compassionate and Inclusive Leadershipa.

Več iz rubrike