Domov Mnenja 23. Oktober 2017.

Nove sile

dewesoft
© Voranc Vogel
V Sloveniji se rojevajo nove sile. To so nadpovprečno uspešna mala in srednja podjetja, ki so večinoma v lasti slovenskih družin in predstavljajo nove centre moči v domači ekonomiji in družbi.

Podjetja, ki smo jih dali na Delovo sito v projektu Podjetniške zvezde, so inovativna, tehnološka družinska podjetja, ki uspešno poslujejo v svojem mikrookolju, trge pa iščejo in razvijajo tudi zunaj naših meja. Direktorji, lastniki in vizionarji v teh podjetjih postajajo v svojem okolju pomembni »mnenjski voditelji«, ljudje jim sledijo, hkrati pa jim zaradi njihovih uspehov in predvsem zaradi novih delovnih mest, ki jih ustvarjajo, zaupajo. Tako posejani novi centri moči po Sloveniji so dobra novica za vse, saj dolgoročno lahko prinesejo pozitivne spremembe celotni družbi.

Ali ste na spremembe pripravljeni tudi vi?

Gospodarski razvoj, socialni razvoj in varstvo okolja so stebri sleherne družbe. Če ocenimo, kako te stebre razumejo lastniki podjetij, ki smo jih postavili na piedestal, lahko predvidevamo, v kakšni državi bi želeli živeti in ustvarjati ter za kaj bodo zastavili svoj glas. Glas, ki ima vpliv v okolju, med zaposlenimi, med poslovni partnerji. Nižje obdavčitve plač, socialna kapica, državne spodbude tudi za domače investicije v tovarne, raziskave in razvoj, uvajanje do družin prijaznih delovnih mest, nenehni proces izobraževanja, skrb za okolje, v katerem delujejo in živijo, manj birokracije – to so želje naših podjetniških zvezd.

Samo poslušati jih moramo in ponoviti, kar si želijo, ter to zapisati v zakone in norme. Tako bi lahko bila prihodnost vseh boljša.

Trboveljski Dewesoft je Delova podjetniška zvezda leta 2017. Strokovno komisijo je prepričal v vseh kategorijah. Ustanovitelja Jure Knez in Andrej Orožen stavita skoraj vse na edino stalnico njihovega dela: na spremembe. Priložnosti iščejo v industriji 4.0, samovozečih in električnih avtomobilih. Ključno vprašanje za prihodnost torej je, ali ste na spremembe pripravljeni tudi vi.

Iskrene čestitke v imenu bralcev in uredništva Dela.

 

Gregor Knafelc, v. d. odgovornega urednika Dela

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.