Domov Mnenja 15. November 2017.

Naredite že kaj!

vlak
© Jože Suhadolnik
Svet se spreminja z nesluteno hitrostjo. Če boste časopis dali svojemu malčku, bo morda s prsti drsal po fotografiji, da bi jo povečal, kot to počne na zaslonu pametnega telefona.

Če boste najstnika poslali v banko, da si odpre bančni račun, vas bo le zabodeno gledal.

Sam sodim med dinozavre, ki kljub nezadovoljstvu s storitvami svoje banke pri njej zvesto vztrajam še iz študentskih let. Ne, to ni zvestoba, ampak le dobra stara lenoba.

Stanje pred okencem se mi zdi živa mora in zanesljivo nisem edini. Če pomislim še, da mi tradicionalna banka povrhu zaračuna vse, s štetjem mojega denarja vred, skoraj ni več razloga, da se je ne znebim za vedno in si odprem račun pri eni od vse številnejših bank brez poslovalnice.

O spremembah in izzivih, ki jih prinašajo spremembe v bančništvu, pišemo v sosednjem članku. V pametnih mestih nastajajo pametne hiše, to močno spreminja pohištveno industrijo, so na svoji koži spoznali v družinskem izdelovalcu klasičnega pohištva v Italiji. Celo korporativno upravljanje se spreminja, poleg finančnih ciljev v ospredje prihajajo etična vprašanja.

V takem svetu v nedeljo izbiramo predsednika. Sta kandidata opremljena za vodenje države v hitro spreminjajočem se svetu?

Zdi se, da ne najbolje; iz pogovorov z direktorji, ki so v teh dneh prisluhnili obema, je namreč vel precejšen pesimizem.

Žiga Vavpotič, šef ciprske družbe Outfit7, ki je zaslovela z govorečim mačkom, je kandidatoma postavil zoprno uganko: za 9000 evrov neto plače na Cipru izplača 13.000, v Veliki Britaniji 16.000, v Sloveniji pa kar 23.000 evrov. Kako naj voditelji Slovenije visokotehnološka podjetja prepričajo, da ostanejo v tako dragi državi?

Odgovora kandidatov nista kazala, da se zavedata težave. »Ne dovolijo mi več zaposlovati v Sloveniji, predragi smo! Raje vzamejo dva Hrvata kot enega Slovenca. Naredite že kaj!« Tako me je po govoru kandidatov rotil direktor slovenske podružnice ene od multinacionalk. Ne bom ga imenoval. Ne glede na to bi veljalo, da mu zaradi naše prihodnosti odločevalci pozorno prisluhnejo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.