Domov Mnenja 05. Julij 2017.

Mir nam dajte

luksuz
© Pixabay
V aktualnem Svetu kapitala pišemo tudi o luksuzu. Da luksuz danes ni to, kar je bil pred desetletjem ali dvema, je jasno. Tudi to, da luksuz tu ali 300 kilometrov stran od nas, ne pomeni enake košarice dobrin in vrednot, je jasno vsakomur, ki se je kdaj peljal dlje od Umaga.

Že dejstvo, da v poslovni prilogi vodilnega tiskanega dnevnika v državi pišemo o luksuzu, kaže, da nam gre še kar dobro. V družbi, kjer je tako pogosto slišati nadležno tarnanje nad preobilico dela, prenizko plačo, slabimi razmerami v službi in podobno, prepogosto radi pozabimo, da nam ni grozno slabo.

Slovenija sodi med države tako imenovanega prvega sveta, imamo kup dobrih podjetij in težave, skupne državam prvega sveta. Kakorkoli revne se počutite, če živite tu, je zelo verjetno, da ste bogatejši od velikega dela prebivalstva sveta. Seveda to ne pomeni, da si nam ni treba prizadevati za boljši jutri za naše otroke in vnuke. Samo pri jamranju je morda kdaj pa kdaj prav, da svoje težave postavimo v perspektivo, v širšo sliko.

Zelo verjetno je, da si bo velika večina med nami letos privoščila počitnice. Če se vas zgodbe v zvezi z arbitražo ne bodo dotaknile in vas bo pot spet ponesla na hrvaško obalo, priporočam pot skozi Bosno in Hercegovino. Ustavite se še kje drugje kot zgolj v Sarajevu ali Mostarju.

Če se samim sebi v svojem pet let starem avtomobilu in starem šotoru zdite revež, ko se v kampu primerjate z bogatim Slovakom v najnovejši škodi, pojdite domov skozi Bosno. Poskušajte prespati kje zunaj večjih mest in pogovarjajte se z ljudmi.

Hitro boste ugotovili, da imajo veliko manj od vas in kljub temu pogovore o vsakdanjih težavah radi končajo s stavkom: »Samo da ne bude rata.« (Da le ne bi bilo vojne.) Ja, v novem svetu nov avtomobil že dolgo ni več luksuz. Mir in varnost sta dobrini, ki ju je na svetu vse manj. Mi ju imamo, začnimo ju ceniti, še preden ju bomo začeli pogrešati.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.