Domov Mnenja 10. September 2017.

Kje ste v petek po 14h?

Petra Kovič
© Voranc Vogel
Preden je naša kolegica Zorana Baković odletela v Hongkong na mednarodni forum Belt and Road for International Cooperation, nam je v razmislek dala naslednje dejstvo: »Če bi se na Korejskem polotoku začela vojna, bi posledice čutil ves svet. Dober primer je proizvodnja polprevodnikov. Južna Koreja je drugi največji proizvajalec teh izdelkov, in če bi bile južnokorejske tovarne, ki se jih običajno gradi kar dobri dve leti, resneje poškodovane, bi to neizogibno škodilo globalnemu gospodarstvu. Razmere v Aziji so napete. In resne.

Južnokorejci, ki grožnje severne sosede že skoraj stoletje doživljajo kot del vsakdana, pravijo, da so le-te tokrat drugačne. Svet svarijo in ga prosijo, naj stopi skupaj ter Kim Džong Unu pokaže brezkompromisno enotnost in moč. Pa je v tako razbitem svetu, kjer je položaj bolj nestabilen in negotov kot po koncu hladne vojne, sploh mogoče? Na to vprašanje bi črnogledi le zmajali z glavo in rekli, da ves svet tako ali tako samo brca v prazno. Tako kot brca v prazno velik del slovenskih zaposlenih. Čeprav dela. Vsaj zdelo se mu je, da dela. A po obisku Angela Gurríe o tem ne morejo biti več tako prepričani. Generalni sekretar OECD nas je okrcal takoj po tem, ko je Slovenijo pred mednarodnim občestvom Strateškega foruma na Bledu pohvalil zaradi našega izjemnega napredka, ki ga lahko opišemo s 4,5-odstotno rastjo in padcem javnega dolga pod 80 odstotkov BDP.

Naša produktivnost je na psu.

A pohvala je bila hitro pozabljena, saj smo slišali, da je naša produktivnost na psu. Začudeni? Priznajmo si, da smo to vedeli, da smo to občutili, a smo se to bali priznati. No, eden od nas je imel ta pogum. To je Andrej Pečjak, ki z rešitvami na področju mobilnosti znanstveno fantastiko spreminja v resničnost. Kolegu Janu Brataniču je povedal, da »s produktivnostjo v njihovem podjetju nimajo težav«. In veste, zakaj? Ker delajo le štiri dni na teden, pri čemer je še najbolj zanimivo to, da so se za tako drzen korak odločili – paradoks – zaradi zelo nizke produktivnosti ob petkih. Ali kot je dejal Pečjak: »Poskusite koga dobiti v petek ob drugi uri, pa boste vedeli, o čem govorim.« Želim vam prijetno branje, danes, v petek, po dobro opravljenem delu ...

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.