Domov Mnenja 04. September 2017.

Kako izbrati finančnega svetovalca?

Denar
© Shutterstock
Zanima me, na kaj moram biti pozoren pri iskanju finančnega svetovalca?

Najpomembneje je, da ugotovite, ali gre za svetovalca ali prodajalca. S podobnim vprašanjem, kot ste ga postavili, se ukvarja zelo veliko ljudi. Če ste kdaj razmišljali o tem, kako pomembno je pravilno varčevanje, investiranje, maksimiziranje vrednosti vašega premoženja in načrtovanje varne ter udobne upokojitve, se vam je gotovo postavilo enako vprašanje.

Tudi, če ste kdaj občutili pritisk pomembne investicije, kot je nakup nepremičnine, ali bili preobremenjeni zaradi finančnega pritiska, ki ga pomenijo poroka, rojstvo otroka, ločitev ali celo smrt bližnjega, ste zelo verjetno tudi iskali nekoga, ki bi vas lahko usmeril. A glede na skoraj vse raziskave, velika večina ljudi nima ustreznega znanja o delovanju finančnih svetovalcev.

Niso pa vsi svetovalci enaki. Nekateri so specializirani za točno določena področja, vrste strank, strategije, produkte ... Nekateri vam lahko pomagajo pri davčni optimizaciji, nekateri se osredotočajo na mlajše vlagatelje, spet drugi izključno na starejše. Kot lahko razberete, verjetno obstaja finančni svetovalec, ki ustreza tudi vašim potrebam.

Kako najti dobrega svetovalca?

Kako bi se morali lotiti iskanja svetovalca, ki bo najbolje zadovoljil vaše potrebe? Vse je odvisno od tega, kaj točno potrebujete. Če spadate v širšo skupino ljudi, ki potrebuje nekoga, da sestavi celotno investicijsko strategijo, pomaga znižati zadolženost in omogoči, da začnete varčevati za nepremičnino, bi se morali osredotočiti na večja podjetja, ki se s tem ukvarjajo. To pa predvsem zato, ker vam bo ena oseba zelo težko najbolj kakovostno uredila vse, kar potrebujete, saj noben od nas ni tako univerzalen, da bi bil kompetenten na vseh področjih. Večja podjetja imajo navadno področja delovanja ločena po oddelkih in v vsakem od teh svoje strokovnjake, ki vam zagotovijo kakovostno obravnavno, ne glede na to, za katero področje finančnega sektorja gre.

Ko identificirate podjetja ali osebe, začnite iskati priporočila. Verjetno poznate kar nekaj ljudi, ki imajo urejene osebne finance in sodelujejo s finančnimi svetovalci. Z njihovimi priporočili se lahko že vnaprej prepričate, da boste spoznali strokovne nasvete in ne nekoga, ki vam bo poskušal samo nekaj prodati. Ne nazadnje je na koncu najpomembneje to, da sodelujete z osebo, ki ji lahko zaupate.

V naslednjem koraku se morate osredotočiti na ocenjevanje tistih svetovalcev, ki ste jih izbrali v ožji krog. Vsakdo lahko o sebi pravi, da je finančni svetovalec, a pravo sliko lahko vidite šele čez čas, saj je kratkoročno skoraj nemogoče oceniti koristi, ki vam jih določen svetovalec lahko prinese. Zelo pomembno je, da izberete kompetentno osebo in ne nekoga, ki bo v prvi vrsti gledal le nase in ne na vas. Svetovalca vprašajte o ponudnikih, s katerimi sodeluje, načinih sodelovanja, izkušnjah in ne nazadnje tudi o najpomembnejši stvari, stroških, ki vas bodo v primeru sodelovanja bremenili.

Sklep

Dobri finančni svetovalci se lahko primerjajo z osebnimi trenerji, saj vam lahko pomagajo najti odgovor na številna na prvi pogled zapletena vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Hkrati vas nauči, kaj in kako morate početi, da bodo učinki vašega truda čim večji. Tako kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje, kaj je zanje najbolje, in hkrati spremlja njihov napredek, potrebujemo tudi finančne svetovalce.     

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.