Enkrat bo treba zarezati v maščobo

Sodeč po predlogu rebalansa proračuna, ki ga bodo prihodnji teden poslanci dobili v branje in v katerem bomo izdatke v sektorju države izdatno povečali, se zdi, da bodisi sodimo med tiste sproščene narode, ki rešujejo probleme šele takrat, ko se pojavijo, bodisi se ne zavedamo resnosti okoliščin ali pa smo čez noč postali nepoboljšljivi optimisti…
Fotografija: Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Foto Shutterstock

Kakorkoli, naša politika si zatiska oči in se dela, kot da je popolnoma imuna pred vsesplošnim padanjem gospodarske rasti v evro območju. Morda se ne zaveda ali pa je pozabila, da bo enkrat treba rezati maščobo, ki jo sedaj ustvarja in da se je vedno lažje zrediti kot shujšati, pri čemer je hujšanje v smislu zmanjševanja javne porabe še toliko težje.

Ne morem reči, da ne uživam v državi, kjer veje optimizem, a ta optimizem mora imeti svoje razumne meje. To presneto dobro vedo prekaljeni podjetniki, ki v časih konjunkture vselej poslujejo zadržano in varčno, saj ob kovanju dobičkov skrbijo tudi za polnjenje t.i. črnega fonda za slabše čase.

No, politika kljub temu, da ji diktira težnja, da bi bila všečna, se je vseeno vsaj malo nalezla podjetniške žilice ali pa vsaj uslišala nekatere pobude iz podjetniških struj. V tem tednu je predstavila nabor devetih ukrepov za davčno optimizacijo, s katerim želi razbremeniti delo. Davčna reforma bo vplivala na vseh 850.000 delovno aktivnih ljudi. »Delo se mora izplačati«, je predstavitev pospremil minister za finance Andrej Bertoncelj. Ali mu bo uspelo, kot se je sam izrazil, s kavča dvigniti tiste, ki jih ob socialni podpori in občasnem fušu redna plača sploh ne zanima in ali mu uspelo ustaviti beg možganov, je vprašanje. Do zdaj je bilo tako, da so imeli v Pragi ali na Dunaju ljudje na enakem delovnem mestu z enako izobrazbo za več kot 15 odstotkov višje neto plače kot v Sloveniji in da je bila pri nas pri neto plači 5000 evrov obdavčitev skoraj 70-odstotna…Le kako naj v takšnih pogojih vzklijejo globalni šampioni z lastno blagovno znamko, z lastno vrednostjo in ceno?! Morda pa smo le neučakani; še vedno je zima, vse spi in si nabira moč za čas po pustu... čeprav roko na srce tudi v »novih časih«, če bodo res v zameno za razbremenitev dela obremenili kapital, ne moremo pričakovati ambicioznejše Slovenije.

Namreč, predlagane spremembe obdavčitve dohodkov so nestimulativne ne le za podjetja in investitorje, temveč tudi za navadne smrtnike, ki bi morda nekaj prihrankov vložili bodisi na kapitalskih ali nepremičninskih trgih....

V imenu uredništva vam želim uspešno preganjanje zime in veselo rajanje!

Več iz rubrike