Dobro zmeraj premaga zlo

Nikola Tesla je nekoč dejal: »Potrebno je delati dobra dela do onemoglosti. Univerzum je potrebno zmesti s takšno količino dobrote, kot smo mi sami zmedeni s količino zla na svetu.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Pred kratkim je bila na osnovi večletne študije, ki so jo opravili na Mayo Clinic, vodilni kliniki v ZDA, ki se ukvarja tako z preventivo kot kurativo in celostnim zdravjem ter počutjem, objavljena lista najpomembnejših navad, ki pomagajo pri boju proti stresu in izčrpanosti.

V študijo je bilo vključenih več tisoč posameznikov, katere so izbrali na osnovi parametrov, ki jih je določila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).
 
Parametri so bili naslednji:
 • Količina in kvaliteta telesne aktivnosti
 • Prehranjevalne navade
 • Aktivna skrb za zdravje
 • Količina počitka in spanja
 • Novi izzivi
 • Kakovostni odnosi
 • Odvisnosti
 • Sprostitev
 • Kvaliteta misli
 • Trening hvaležnosti
 • Odpuščanje

Preden si pobližje pogledamo teh 12 najpomembnejših navad, ki so bile glede na študijo rangirane najvišje, si poglejmo tri korake, kako do teh navad v življenju sploh priti.
 

1. Najprej poiščimo velik zakaj bi želeli biti zdravi in notranje mirni

 • V pomoč pri iskanju odgovora lahko povem, da največkrat ljudje pomislijo, da želijo biti zgled svojim otrokom ali ljudem, ki jih imajo radi;
 • velikokrat se tudi odločijo zaradi neke bolezni, ki so jo preboleli ali pa jo je prebolela oziroma jo ima oseba, ki jo imajo radi.

2. Ko imamo zakaj, ki je obenem tudi naš motivator si napišimo akcijski načrt, ki mora vsebovati:

 • cilj, ki ga želimo doseči s točnim datumom;
 • mersko enoto, ki nam bo povedala, da smo cilj dosegli;
 • aktivnosti, ki jih moramo za dosego tega cilja narediti;
 • vsakodnevne ali tedenske rituale, ki jih moramo za dosego cilja vpeljati.
* Pri sestavljanju akcijskega načrta nikakor ne smemo pozabiti, da nam morajo biti vse aktvnosti in rituali všeč, smiselni in če se le da tudi zabavni. Zato raziskujemo, iščemo, razmišljamo toliko časa, dokler nas vsebina načrta, ki smo ga sestavili res ne navduši.
 

3. Ko je akcijski načrt sestavljen in smo z njim zadovoljni, določimo prioritete, katerim področjem se bomo posvečali bolj in katerim manj

 • (A) Aktivnosti, ki jih počnemo vsak dan in so najpomembnejše;
 • (B) aktivnosti, ki lahko malo počakajo, vendar jim moramo vsaj 1x tedensko posvečati pozornost;
 • (C) aktivnosti, ki lahko počakajo dlje, vendar ne več kot 2 tedna. 
V pomoč pri oblikovanju prioritet, aktivnosti in ritualov, ki jih morate razviti, če želite biti zelo zdravi, imeti oziroma ohraniti več notranjega miru, harmonije, dobrega počutja in se obenem zaščititi pred izgorelostjo ter stresom si preberite spisek navad, ki so ga na osnovi zgoraj omenjene študije sestavili na Mayo kliniki.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 
TELESNA AKTIVNOST
 
Če že ne zmorete 20-minutnega sprehoda na dan, poskusite prehoditi vsaj za eno nadstropje stopnic ali pa parkirajte 10 minut stran od delovnega mesta in preostanek poti prehodite. Cilj naj bo, da postopoma pridete do 10.000 korakov na dan, kar vam lahko pomaga meriti digitalna ura z fitnes aplikacijo oziroma aplikacija, ki jo imate naloženo na telefonu.
 
ODPUŠČANJE
 
Tudi, ko ste razočarani sami nad sabo, si poskušajte odpustiti. Potem pa nadaljujte pri drugih in odpustite še njim. Vedite, da v vsakem primeru gre pri odpuščanju za dovoljenje samim sebi, da greste naprej. Da niste več zataknjeni v konfliktu ali zameri. Za odpuščanje se je treba odločiti in ga vključiti v svoj vsakdan.
 
VELIKOST OBROKA
 
Začnite tako, da razpolovite vse slaščice. Poskusite se navaditi, da jeste počasi in se nikoli ne najeste čisto do sitega.
 
PREVENTIVNI ZDRAVNIŠKI PREGLEDI
 
Pri nas je za to poskrbljeno z rednimi pregledi, določenimi z zakonodajo; v šoli, na delovnem mestu,... Sicer pa je prav, da se naučimo opazovati svoje telo, spremembe ali signale, ki jih dobivamo in se odzovemo kadar je nekaj drugače ter obiščemo zdravnika ali drugega zdravstvenega terapevta, ki nam lahko svetuje.
 
ZADOSTI SPANCA
 
Večina nas potrebuje šest do osem ur kakovostnega spanca na dan. Pred spanjem se dobro sprostite in poskrbite, da vas ne bo nič motilo.
 
POSKUSITE KAJ NOVEGA
 
Nove dejavnosti, novi izzivi, nove ideje. Dovolite si biti navdušeni, kot otrok in razgibajte svoje živčne celice. Izobraževanje je vedno dobra možganska telovadba in nam pomaga ohraniti umsko vitalnost ter bistre misli.
 
MOČ IN GIBLJIVOST
 
Izberite svojo telesno vadbo – šport, ki vas navdušuje in ga izvajajte redno vsaj 2x tedensko. Jogo in pilates za gibljivost ali pa kakšno od borilnih veščin (judo, tai chi, chi gong, karate, jui ji tsu,...).
 
SMEH
 
Smejte se sebi in življenju. Ne bodite preveč resni, ker je življenje prekratko, da bi ga preživeli v slabi volji, jezi in zamerah. Smeh sprošča telesno in umsko napetost, izboljša počutje, ugodno vpliva na krvno žilni sistem, pomaga krepiti odpornost in je zelo zelo nalezljiv.
 
PRIJATELJI IN DRUŽINA
 
Kakovostna družbena opora nam pomaga, da se bolje soočamo s stresom, blaži negativne občutke, kot je osamljenost, naši bližnji pa nas lahko celo spodbudijo, da usvojimo kakšno zdravo in koristno navado.
 
PREPOZNAJTE ODVISNOSTI
 
Ne gre le za alkohol in cigarete. Odvisnost je lahko vsako obnašanje, ki preseže meje zmernosti. Potrudite se prepoznati, katere odvisnosti vas pestijo, in jih omejite.
 
UMIRITE SE
 
Gneča, hrup in naglica sodobnega življenjskega sloga nas prežemajo s stresom, obdani smo z zasloni, pametnimi napravami, ... zakaj jih za trenutek ne bi odložili in se osredotočili le nase in tišino?
 
HVALEŽNOST, MILINA in celostna LJUBEZEN – vibracijsko najvišja občutja
Pomagajo nam biti dobri ljudje, in delati dobro tudi, ko za to ni smisla. Delati dobro skoraj do meje norosti, ker le dobro premaga zlo in nam pomaga da se spomnemo, zakaj je vredno živeti.

* Spisek povzet po Viru 24alife
 

 

Več iz rubrike