Domov Mnenja 16. December 2017.

Čakamo novo Tino Maze: zimske olimpijske igre v Pjongčangu 2018

pjongčang olimpijske igre
© Matej Družnik
Še približno 60 dni moramo počakati na odprtje dolgo pričakovanega globalnega festivala zimskih športov, ki ga prirejajo vsaka štiri leta. V Pjongčangu, mestu, ki leži približno 180 kilometrov vzhodno od Seula, glavnega mesta Republike Koreje, bodo od 9. do 25. februarja priredili 23. zimske olimpijske igre, od 9. do 18. marca pa 12. zimske paraolimpijske igre.

Republika Koreja in Pjongčang sta pripravljena izreči dobrodošlico vsemu svetu. Olimpijski stadion v Pjongčangu – prizorišče uvodne in sklepne slovesnosti – je nared skupaj z drugimi 12 tekmovalnimi prizorišči. Na novo so zgradili hitro železniško progo, ki lahko v dveh urah poveže mednarodno letališče Inčon, vhodna vrata v Korejo, Seul in Pjongčang. Infrastruktura, ki jo potrebujemo za uspešno organizacijo zimskih olimpijskih iger, je pripravljena, poskrbela bo za udobno bivanje in nepozabna doživetja obiskovalcev z vsega sveta.

Koreja kot vodilna država na področju informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) predstavlja prihajajoči dogodek kot »olimpijske igre IKT«. Med zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu leta 2018 bodo uporabljali najnovejše tehnologije, med drugim peto generacijo (5G) komunikacijskih omrežij, navidezno resničnost in umetno inteligenco, ter tako obogatili doživetje tako za tekmovalce kot gledalce. Poskusna platforma 5G, ki bo predvidoma dvajsetkrat hitrejša od sedanjega omrežja 4G, je že na voljo na območjih, kjer bodo priredili olimpijske igre. Prikazali bodo, kako lahko tehnologija 5G postane novo gibalo rasti; po podatkih raziskovalnega inštituta ekonomskega upravljanja KT bo globalna tržna vrednost tehnologije 5G do leta 2025 predvidoma znašala 800 milijard dolarjev.

Varne olimpijske igre

Toda »olimpijske igre IKT« niso edina oznaka za zimske olimpijske igre v Pjongčangu leta 2018. Prednostna naloga Koreje kot gostiteljice je zagotoviti »varne olimpijske igre«. Korejska vlada je sprejela številne odločne ukrepe, s katerimi bo zavarovala državne reprezentance, olimpijsko družino in gledalce, ki bodo obiskali Korejo med igrami. Nobena država ne razmišlja, da se tega dogodka iz varnostnih razlogov ne bi udeležila. Korejska vlada bo do zadnjega dne zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger zagotavljala varno okolje, v katerem bodo lahko izjemni športniki z vsega sveta, med njimi tudi slovenski tekmovalci, dosegali čim boljše rezultate.

pjongčang olimpijske igre | Author: Matej Družnik Matej Družnik

Miroljubne olimpijske igre

Korejska vlada je tudi odločno pozvala udeležence, naj si prizadevajo za to, da bodo bližajoče se olimpijske igre postale »olimpijske igre, ki niso samo varne, ampak tudi miroljubne«. Lepo je videti, da so poziv, ki odmeva po vsem svetu, vsi dobro sprejeli. Mednarodna skupnost je kolektivno podprla miroljubne olimpijske igre, zato so 13. novembra na generalni skupščini OZN sprejeli resolucijo o olimpijskem premirju. Podprlo jo je 157 držav, med njimi tudi Slovenija. Resolucija, ki se sklicuje na starodavno grško tradicijo ekeheirija oziroma ustavitev spopadov med olimpijskimi igrami, poziva države članice OZN, naj tako posamezniki kot skupnosti upoštevajo »olimpijsko premirje« med olimpijskimi­ in paraolimpijskimi igrami v ­Pjongčangu.

V sedanjih političnih in varnostnih razmerah korejska vlada upa, da bodo prihajajoče zimske olimpijske igre pomembna priložnost za ohranitev miroljubnega ozračja na Korejskem polotoku in v severovzhodni Aziji. Zato bo korejska vlada sodelovala z Mednarodnim olimpijskim komitejem in v Pjongčangu izrekla dobrodošlico Severnim Korejcem. Na olimpijskih igrah bo sodelovalo približno 100 držav, obe Koreji pa bosta lahko poslali sporočilo miru in sprave preostalemu svetu.

Odnosi med Korejo in Slovenijo

Republika Slovenija tesno sodeluje s Korejo pri njenih prizadevanjih za trajen mir na Korejskem polotoku in drugod. Od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Korejo in Slovenijo pred 25 leti državi ohranjata prijateljske odnose in zgledno sodelujeta ter se hkrati vse bolj zanimata za neposredne stike med ljudmi iz obeh držav. Lani, denimo, je 120.000 Korejcev obiskalo Slovenijo. Tudi olimpijske igre v Pjongčangu bodo pokazale, da imata državi prijateljske odnose. V sodelovanju s Stojanom Petričem, ki je predsednik skupine Kolektor in opravlja tudi naloge častnega konzula Republike Koreje v Sloveniji, bomo vzpostavili »Slovensko hišo« blizu olimpijske vasi v Pjongčangu. Pričakujem, da bo objekt deloval kot središče izmenjave med Korejo in Slovenijo med olimpijskimi igrami. Kot korejski veleposlanik v Sloveniji močno upam, da bo predsednik Borut Pahor med olimpijskimi igrami v Pjongčangu lahko obiskal Korejo. Prepričan sem, da bo njegov obisk precej pripomogel k razvoju odnosov med Korejo in Slovenijo.

olimpijske igre | Author: Shutterstock Shutterstock

OI 2018

Prepričan sem, da imata Koreja in Slovenija veliko skupnega. Vedno, kadar sem obiskal Slovenijo, sem ugotavljal, da me njene naravne lepote spominjajo na območje Pjongčanga v pokrajini Gangvon: visoke gore, ki ležijo blizu prelepega morja – v Sloveniji Julijske Alpe blizu Jadranskega morja, v Gangvonu gorovje Taebaek blizu Vzhodnega morja. Vendar imamo več skupnega kakor samo podobni pokrajini: tako Korejci kot Slovenci imajo radi zimske športe. Korejci dobro poznajo Tino Maze, slovensko dobitnico zlate medalje v alpskem smučanju. Korejci pogosto primerjamo njeno priljubljenost s priljubljenostjo June Kim, ene najbolj priljubljenih korejskih drsalk, ki je osvojila zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2014. Žal na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah ne bomo videli Tine Maze. Toda prepričan sem, da bodo nove slovenske zvezde, »prihodnje Tine Maze«, zasvetile nad snegom in ledom v Pjongčangu, slovenski tekmovalci pa se bodo odlično odrezali.

 

Šin Dong Ik, veleposlanik Republike Koreje v Sloveniji

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.