Bratje in sestre – skupaj v 2019

V novem letu, ko na vrata spet trka kriza, odprimo vrata in stopimo naprej v prihodnost, v kateri ženske nikdar več ne bodo tekle za vozom ...
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kar pol stoletja ni bilo na obličju sveta ženske, ki bi zmogla znanstveni preboj, s katerim bi se zapisala v zgodovino prejemnikov Nobelove nagrade. To je lani uspelo doktorici fizike Donni Strickland, ki je ob prejemanju čestitk pogosto poslušala tudi vprašanja o sposobnosti žensk in njihovem negotovem stopanju v ospredje. Znanstveniki bi ta fenomen spolne (ne)uravnoteženosti v prejemanju prestižnih nagrad zagotovo razumeli kot motnjo. A vprašanje je, kot zapiše Klemen Košir, ali bi jo upoštevali kot najboljši odriv za izboljšave ali bi jo pometli pod preprogo, da ne bi nemara skazila lepote teorije o moški superiornosti.

Žal se še vedno mnogo ženskam na mnogo področjih dogaja prav drugo. In ceno plačujemo vsi, saj spolna uravnoteženost dokazano povsod prinaša dodano vrednost in pomemben varnostni ventil. Pomislite samo na Lehman Brothers. Kriza izpred desetih let, kot je lani zapisala naša kolumnistka, bi imela zagotovo bolj človeški obraz (ali pa je sploh ne bi bilo), če bi »bratje« v poslovno zgodbo vključili malo več »sester«.

Namreč, v času tik pred krizo so bile ženske edine, ki niso bile slepe ali bolje rečeno zaslepljene. Zaznavale so kockarski slog vodenja, bogato samonagrajevanje, umetno napihovanje rasti, neumorne odkupe družb, ki so pogosto temeljili na igračkanju s številkami, lepimi zgolj na papirju …, in tudi najhujšega znanilca nevarnosti, tj. padec kakovosti življenja in kolaps vrednostnega sistema. A ker so bile »sestre« preslišane ali celo utišane, se je zgodil Lehman Brothers in vse, kar je sledilo »dan potem«. Zatorej v novem letu, ko na vrata spet trka kriza, odprimo vrata in stopimo naprej v prihodnost, v kateri ženske nikdar več ne bodo tekle za vozom, ampak se bodo raje udobno usedle v leteče kapsule, jih tudi suvereno upravljale in preletele cel svet … z otroki, možem, starši, sodelavci in prijatelji … Spoštovani bralci, začnite novo leto res na novo! Srečno!

Več iz rubrike