Beg ni rešitev

Življenje je kombinacija prijetnega in neprijetnega, seveda pa je umetnost nas vseh ravno v tem, da prijetno in neprijetno, ki je v resnici eno - sprejmemo.
Fotografija: Vsi smo izraz zavesti in čisto vsak izmed nas je na tem planetu z namenom udejanjaja in prispevanja k skupnemu dobremu. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Vsi smo izraz zavesti in čisto vsak izmed nas je na tem planetu z namenom udejanjaja in prispevanja k skupnemu dobremu. FOTO: Shutterstock

Naš um ima neskončni potencial kreacije in tako so nam v vsakem trenutku na voljo različne možnosti. Če uspemo preseči glas osebnih misli, ki pogosto preglasijo glas inteligence velikega uma, ki ji lahko rečemo tudi zavest, nam uspe postati zavestno prisotni na dani trenutek v času in se odzivamo samo nanj.

Na nek način lahko to primerjamo z občutkom the zone ali flow, ko zajahamo tisti val kreativnosti, veselja in se občutek za čas in prostor popolnoma izgubita. Smo v transu, ki je v resnici odsev naše prave narave, zavesti, ki steče skozi nas.

Vsi smo izraz zavesti in čisto vsak izmed nas je na tem planetu z namenom udejanjaja in prispevanja k skupnemu dobremu. Iluzija ločenosti je v resnici ena največjih zablod človeškega-osebnega uma, saj v resnici nič ni ločeno, dualno, vsak pol ima zmeraj tudi kontra pol, ki skupaj ustvarjata eno. Leva ima desno in skupaj sta celota, skorja kruha ima sredico, skupaj tvorita celoto, itd.

Naš um lahko uporabljamo zelo fokusirano in nam služi kot služabnik, kadar se osredotočeno in ustvarjalno lotimo neke teme, izziva ali ustvarjanja.

Beg pred neprijetnimi občutki v resnici povzroči še več trpljenja


Ponavadi se ljudje zapletemo v krog trpljenja in razočaranja, kadar se začnemo upirati temu kar nas obdaja. Takrat občutimo v sebi nemir ali napetost. Osvoboditi se želimo v smislu iskanja takojšnje sprostitve ali zmanjšanja tega neprijetnega občutka.

Če navedem primer: Ko nam neka oseba začne pripovedovati vse mogoče izgovore zakaj nečesa še ni storila, mi pa vemo, da so to samo izgovori, ker preprosto nič v zvezi s tem ne ukrene in se otepa odgovornosti, postanemo napeti in se v nas poveča občutek za reakcijo.

Vidimo samo zunanji sloj ljudi, kar se odločijo pokazati svetu. FOTO: Shutterstock
Vidimo samo zunanji sloj ljudi, kar se odločijo pokazati svetu. FOTO: Shutterstock
Gre za zelo naraven odziv v našem telesu, ki nam sporoča, da se s povedanim ne strinjamo in v kolikor se nam v to ni potrebno vpletati in z nami neposredno ni povezano, preprosto vzamemo na znanje, da na nek način v tem trenutku čutimo svoje nestrinjanje. In to je vse, kar je tudi potrebno storiti - preprosto ostati v tem občutkom in ne reagirati. Saj kakršen koli drug odziv, ki je usmerjen bodisi v prepričevanje te osebe v resnico ali naš umik iz dialoga povzroči še več napetosti.

Ključ za soočanje z neprijetnimi občutki znotraj sebe je torej sprejemanje le-teh in se naučiti živeti s tovrstnimi občutki, ki jih v svojem življenju doživljamo prav vsi.

Življenje je kombinacija prijetnega in neprijetnega, seveda pa je umetnost nas vseh ravno v tem, da prijetno in neprijetno, ki je v resnici eno - sprejmemo. Kot na primer sonce ter oblaki. Ko sonca ni, so ga prekrili oblaki (torej ga samo ne vidimo, venar je za njimi), ko ni oblakov sonce zopet vidimo. Dva obraza enakega pojava.
 

Vsi se soočamo z izzivi 


Vidimo samo zunanji sloj ljudi, kar se odločijo pokazati svetu. Brez dvoma ste imeli trenutke, ko ste se počutili depresivno, žalostno in zaskrbljeno, vendar ste se odločili, da teh občutkov ne boste delili z drugimi. Nameto tega ste si nadeli »masko«.
Celotno človeštvo doživlja pozitivne in negativne občutke. Včasih sta jeza in sovraštvo le klic na pomoč. Brez da bi razkrili svojo bolečino, si želite, da bi vas nekdo razumel.

Kakor se zdi to težko, ko boste pripravljeni gledati na življenje skozi oči nekoga drugega in pomagati ublažiti njegovo stisko, boste na koncu vi tisti, ki boste najbogateje nagrajeni. FOTO: Shutterstock
Kakor se zdi to težko, ko boste pripravljeni gledati na življenje skozi oči nekoga drugega in pomagati ublažiti njegovo stisko, boste na koncu vi tisti, ki boste najbogateje nagrajeni. FOTO: Shutterstock
Takoj, ko boste pripravljeni pomagati zdraviti bolečine nekomu drugemi, boste s tem začeli zdraviti tudi sebe. Saj je iluzija ločenosti eden od drugega v resnici le iluzija in smo vsi bolj povezani, kot si upamo in zmoremo priznati.


Vaja za povečanje sočutja in empatije


V mirnem delu dneva si vzemite nekaj minut in se osredotočite na spomin na nekoga bližnjega, ki vam je povzročil bolečino v preteklosti. Iz globokega miru meditacije (utišanega uma) jim boste z mislimi odvzeli osebno bolečino in jim poslali ljubezen in odpuščanje.

Kakor se zdi to težko, ko boste pripravljeni gledati na življenje skozi oči nekoga drugega in pomagati ublažiti njegovo stisko, boste na koncu vi tisti, ki boste najbogateje nagrajeni. Vaše življenje se bo spremenilo na bolje. Počutili se boste lažje, mirnejše, medtem, ko se gibljete po svetu z bolj mehkim in sočutnim srcem.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike