Domov Inovacije 27. Februar 2018.

Življenje na Marsu

poskus mars avstonavt vesolje prihodnost
© arhiv podjetja
Izraelski raziskovalci so prejšnji teden končali edinstven poskus, ki simulira življenje na Marsu. Poskus je potekal v izraelski puščavi Negev, v bližini izoliranega mesta Mitzpe Ramon. Ta lokacija je bila izbrana zaradi Marsu podobne geološke strukture, suhega podnebja, videza in opustelosti.

Izraelsko ministrstvo za znanost in tehnologijo poroča, da je prej omenjena ekipa šestih raziskovala različna področja, povezana s prihodnjo misijo na Marsu. Med drugim so testirali satelitsko komunikacijo, psihološke učinke izolacije, merili radioaktivno sevanje in iskali znake življenja v zemlji.

Udeleženec Guy Ron, profesor jedrske fizike s hebrejske univerze v Jeruzalemu, je rekel, da projekt ni bil namenjen samo iskanju novih pristopov pri oblikovanju prihodnje misije na rdeči planet, temveč povečanju javnega interesa. “D-Mars polovično temelji na raziskovanju, polovično pa na ozaveščanju. Velik del tega projekta je pridobivanje javnega interesa in pridobivanje študentov, ki jih zanima vesolje,” je dejal Guy Ron.

Projekt “D-Mars” so prvič izvedli v Izraelu v sodelovanju z izraelsko vesoljsko agencijo. Je eden od številnih simulacijskih projektov, ki potekajo po vsem svetu.

Videoposnetek o nenavadnem poskusu si oglejte na Goodlife

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.