Domov Inovacije 04. Julij 2018.

VIDEO: Naredili robota, ki vas posnema po ogledu videa

Raziskovalci na ameriški univerzi Berkeley so razvili robota, ki se lahko precej hitro nauči posnemati ljudi.

Algoritem je namreč robota naučil gledati videoposnetek človeka, ki pobira nov predmet in posnemati človeka in njegovo mimiko ob tem dejanju. 

V študiji objavljeni na arXiv so raziskovalci podrobno opisali tako imenovane »enosmerne« imitacijske učne sposobnosti, ki so temeljile na predhodnem delu, da bi dosegli impresivne rezultate z združevanjem imitacijskega učenja z meta-učnim algoritmom oziroma procesom, ki ga imenujejo agnostično meta-učenje (MAML).

Rezultati kažejo, da se lahko njihov robot nauči »rokovati« s popolnoma novim predmetom ob ogledu enega samega videoposnetka. Ob tem se lahko samo vprašamo, kaj bi se zgodilo, če bi gledal eno samo epizodo kakšnega resničnostnega televizijskega šova.

Čeprav pobiranje predmeta ne zveni zahtevno (roboti določena dela namesto nas opravljajo že nekaj časa), je to nov dosežek v učenju, so zapisali na spletni strani Technology Review. S t.i. »one-shot« učenjem bi ljudje robotu zgolj enkrat pokazali, kaj želijo, da naredi, robot pa bi to kopiral. To bi dramatično racionaliziralo proces programiranja robota.

Preberite tudi čanka Bodo boti novi headhunterji? in Gerd Leonhard: Moški, ki kupi robota za seks, ne sme biti obravnavan kot normalen

Video:

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.