Domov Inovacije 26. Februar 2017.

V Sloveniji vse pogostejši kibernetski napadi

© Unsplash
Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je v zadnjem času zaznal več primerov napadov na slovenske internetne uporabnike. Šlo je za krajo gesel za dostop do e-pošte ter sejanje izsiljevalskega virusa, za razrešitev katerega so avtorji zahtevali do tisoč evrov v bitcoinih.

Kibernetski vdori v zaupne informacije pa se ne dogajajo le zasebnim uporabnikom interneta, temveč tudi v podjetjih in večjih korporacijah, kjer nastajajo bistveno večje škode. Dr. Branko Lobnikar, predstojnik Katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede in prodekan Fakultete za varnostne vede, opozarja, da se napadi dogajajo in da se bodo dogajali vse pogosteje. »Kar tretjina slovenskih podjetij je že bila žrtev kibernetskega terorizma.«

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar v duhu četrte industrijske revolucije poudarja potrebo po inovativnem javnem telesu, ki bo nadziral kibernetski prostor ter skrbel za varnost vseh uporabnikov medmrežja in povezljivih tehnologij. »Ena izmed takih institucij je Urad za varovanje tajnih podatkov, ki ga po novem vodi Dobran Božič.« Po njegovem mnenju je cilj vlade zaščititi državljane, saj morajo informacije ostati zaupne, po drugi strani pa morajo nadzirati in dostopati do različnih podatkov, da jih tako zaščitijo. Pot do kibernetske svobode je trnova, saj zahteva veliko zaupanja med državo in podjetji ter ogromno vložka v izobraževanje.

internet kiber računalnik | Author: Pexels Pexels

V dobi, ki ji vlada internet stvari (IoT), je grožnja še večja. Vse naprave bodo slej ali prej med seboj povezane; od pametnih hladilnikov, pralnih strojev in televizije do avtonomnega avtomobila, ki bo vedel, kje so zastoji in kako do doma. »Vlom tatu sploh ni več tako velik problem, saj ga lahko kontroliramo. Kibernetski vlomilec ali terorist pa lahko nadzoruje vse naše naprave, nas opazuje skozi kamere lastnega računalnika ali mobilnega telefona, nam onemogoči dostop do doma in našega imetja, lahko celo zamrzne v lastnem stanovanju oziroma pisarni,« opozori Matej Kovačič z Inštituta Jožefa Stefana.

Uroš Majcen, svetovalec programskih rešitev v podjetju S&T, je opozoril, da je varnost v podjetju potrebno najprej finančno omogočiti, potem pa vzpostaviti tri stebre - prave ljudi, prave procese in pravo tehnologijo. Vsak sistem ni primeren za vsako podjetje, vse prepogosto se pozablja na preverjanja in varnostna testiranja. 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.