Domov Inovacije 06. November 2017.

V Budimpešti gradijo pravo mesto prihodnosti

Tópark Be My City
© Tópark Be My City
Ker bo do leta 2050 kar 70 odstotkov svetovnega prebivalstva živelo v mestih, so v periferiji Budimpešte začeli graditi mesto prihodnosti, ki bo temeljilo na luksuzu, zeleni energiji, kakovostnem življenju in odlični infrastrukturi.

Življenje v mestu je priročno zaradi dobre organiziranosti ter hitre dosegljivosti. To zadoščanje pa dušijo neprestana gneča, pomanjkanje zdravega zelenega okolja in zastareli sistemi. Tega se Madžari dobro zavedajo in tako so se odločili v neposredni bližini centra prestolnice zgraditi futuristično mesto Tópark Be My City, v katerem se po njihovih besedah ne bo potrebno odreči prednostim, le slabostim starega mesta Budimpešta. Mesto Tópark bo imelo več hitrih prometnih povezav s centrom, sodobne poslovne stavbe vrhunske kvalitete, luksuzna stanovanja, zgrajena z okolju prijaznimi gradbeni materiali, mesto »bo dihalo« z zelenimi parki, jezerom, odprtimi in širokimi ulicami, prebivalcem pa bodo prav prišli trgovski centri, vrtci, šole, hoteli, bolnišnica in druge zdravstvene ustanove.

Tópark Be My City | Author: Tópark Be My City Tópark Be My City

Z gradnjo mesta so začeli letošnjo pomlad, nepremičninski dragulj, kot ga radi poimenujejo, pa bo zaživel v roku dveh let. Investitorji obljubljajo 450 stanovanj, 55 kvadratnih kilometrov poslovnih prostorov in 3500 parkirišč. V mestu bo vladala zelena energija, zato bodo spodbujali javni promet, električna vozila ter uporabo mestnih koles.

Cene nepremičnin so trenutno med 20 in 30 odstotkov nižje kot v Budimpešti, a se bodo po mnenju madžarskih finančnikov v roku nekaj let dvignile ter celo presegle cene nepremičnin v centru mesta.

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.