Domov Inovacije 03. April 2018.

Tri najbolj perspektivne podjetniške ideje mladih dijakov so Glukagen, TrailSketch in MyQpon

© SPIRIT Slovenija/LV
Prenosna naprava za zaznavanje glutena v hrani Glukagen, spletna platforma za popotnike TrailSketch in aplikacija za prostočasno igranje iger s ciljem pridobivanja kuponov za popust MyQpon so tri najbolj perspektivne podjetniške ideje mladih dijakov. Najboljše ekipe bodo prejele 1000 EUR in dvomesečno mentorstvo za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje, ki je nastala v okviru skupnega projekta javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj.«

Omenjeni projekt je nadgradnja aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki jih je SPIRIT Slovenija izvajal v letu 2017. Vanje je bilo vključenih 20 konzorcijev srednjih in osnovnih šol s 1514 dijaki in osnovnošolci ter 942 učencev v osnovnih šolah, v katerih so izvajali krožke s področja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti. Dijaki so svoje ideje začeli razvijati lani, ko je agencija z javnim razpisom spodbudila srednje in osnovne šole k skupni organizaciji različnih aktivnosti za spodbujanje podjetnosti in ustvarjalnosti pri dijakih in učencih. Novembra lani je potekala delavnica, na kateri je strokovna komisija izbrala deset najuspešnejših ekip, ki so za nadaljnji razvoj ideje s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejele 500 EUR ter dvomesečno podporo poslovnih mentorjev.

Štiričlanska strokovna komisija je med desetimi ekipami, ki so se udeležile včerajšnjega zaključnega srečanja in poročale o stanju svojega projekta, napredku v zadnjih mesecih ter viziji prihodnjega razvoja, izbrala tri najbolj perspektivne. Te so: Glukagen, prenosna naprava za zaznavanje glutena v hrani; TrailSketch, spletna platforma za popotnike in MyQpon, prostočasno igranje iger s ciljem pridobivanja kuponov za popust. Najboljše ekipe bodo s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejele dodatnih 1000 EUR za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje.

V projektu so sodelovale ekipe Gimnazije Novo mesto, Ekonomske šole Novo mesto, Srednje ekonomsko-poslovne šola Koper, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, Šolskega centra Ptuj (ekonomska šola), Srednje ekonomske poslovne šole Koper, Šolskega centra Postojna, Elektro in računalniške šole Velenje, Srednje šole Zagorje in Srednje ekonomske šola Ljubljana.

Poleg najboljših treh pa so predstavile tudi naslednje ideje: e-Pašta, vnaprej pripravljeni paketi testenin; Diamond Cut, naprava za popravilo poškodovanih avtomobilskih platišč; Drink & Charge, namizni polnilec za mobitele v lokalih; Mixick, prenosni mini mešalnik za proteinske napitke; Flip klopca, narobe obrnjena klop, ki se ne zmoči in umaže; Runout, inovativna dinamična tekaška steza; Zložljiva blazinica za uporabo na mokrih in umazanih klopeh.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.