Domov Inovacije 14. Avgust 2017.

Tri mlade Italijanke z inovacijo proti drogi

droge
© Voranc Vogel
Punce so izumile prav posebno slamico, s katero lahko mladi preverijo, ali so jim morda v pijačo podtaknili droge.

Slamica Smart Straw je na prvi pogled videti običajno, a je vse prej kot to. Vsebuje določene indikatorje, ki kažejo prisotnost drog. Med mladimi so se namreč razširile t.i. droge posiljevalcev, ki so prisotne skoraj na vsaki zabavi. Ob nadzorovanem doziranju drogirana oseba drugače dojema zunanji svet, ob nepravilni dozi pa lahko pride tudi do smrti. Slamica se ob prisotnosti ketamina, GHB-ja, rohypnola in drugih drog posiljevalcev obarva modro in tako se z njo lahko mlada dekleta obranijo podtaknjenih drog, v skrajnem primeru tudi ropa in posilstva.

Osemnajstletne Victoria Roca, Susana Cappello in Carolina Baigorri želijo s produktom zaščititi ranljiva dekleta, obenem pa mladim pokazati pot, kako začeti kariero kot inovator v start-up podjetju. »Idejo smo dobile od dveh profesorjev iz Tel Aviva, a njun predmet je zaznal le dve vrsti drog,« so povedale medijem.

Njihov poslovni načrt so sprva predstavile na šoli v Miamiju, sedaj pa ciljajo na osvojitev platforme za množično financiranje Kickstarter. Tako bodo produkt lažje predstavile širši javnosti, prihodke pa investirale v produkcijo in izboljšanje »pametnih slamic«.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.