Domov Inovacije 04. Oktober 2017.

Tri četrtine dobička Amazona v Evropi neobdavčene

amazon
© AP Pictures
Po odločitvi evropske komisije mora ameriški spletni orjak za nazaj plačati za 250 milijonov evrov davkov.

Evropska komisija je danes odločila, da so bile davčne olajšave za Amazon v Luksemburgu nezakonite in v nasprotju s pravili EU o državni pomoči. Zato mora Amazon plačati Luksemburgu okoli 250 milijonov evrov in še obresti. Veliko vojvodstvo mora denar izterjati.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je pojasnila, da so v Amazonu s posebnim sistemom, ki jim ga je omogočil Luksemburg, premikali dobičke med podjetji brez pravega razloga. Na koncu tri četrtine dobička, ustvarjenega s prodajo v EU, ni bilo obdavčenega. Takšen sistem je bil vpeljan, ko je bil na čelu luksemburške vlade današnji predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Kot so pojasnili v Bruslju, kjer so zadevo preiskovali od oktobra 2014, so veliko večino dobičkov z družbe Amazon EU, ki bi morala plačati davke v Luksemburgu, prenašali na družbo, ki ni zavezana plačilu davkov v Luksemburgu, Amazon Europe Holding Technologies (AEHT). To je potekalo s plačilom licenčnine. Luksemburška oblast je dovolila takšen sistem.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.