Domov Inovacije 09. April 2018.

Spremembe, ki jih kroji tehnologija

robot prihodnost digital tehnologija znanost
Brez tehnologije si že danes ne moremo predstavljati življenja, največ tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih, pa je prav v tehnološki panogi. Čeprav so zaradi afere Facebook tehnološke delnice v zadnjem času nekoliko na udaru, je pretekla rast tehnološkega sektorja resnično impresivna. Lepi pa so tudi obeti za prihodnost.

Tehnologija že dolgo ni več zgolj »proizvodnja« naprav, temveč podjetjem in posameznikom pomaga pri hitrejšem in bolj učinkovitem reševanju vsakodnevnih težav. Tako ni presenetljivo, da je vedno več pozornosti usmerjene v tehnologijo blockchain, prenos na oblačne storitve, shranjevanje podatkov, povečanje zmogljivosti mobilnih naprav, internet stvari, analitiko in nenazadnje tudi v umetno inteligenco. Naprave, ki jih danes uporabljamo samostojno, se vedno bolj povezujejo in delujejo usklajeno z drugimi, že danes pa si lahko omislimo tudi »pametni dom«, v katerem tako rekoč vse elektronske naprave delujejo skupaj.

 | Author:

In kako velike so nekatere veje tehnološke panoge, ki dejansko šele zdaj stopajo v ospredje? Področje interneta stvari (IoT) že danes ocenjujejo na 90 milijard dolarjev, do leta 2020 pa naj bi bilo na svetu vgrajenih že 21 milijard senzorjev, povezanih v lokalne računalniške sisteme. Po nekaterih ocenah bi lahko trg interneta stvari še vsaj nekaj let rasel po okoli 16 odstotkov na leto, proizvajalci senzorjev pa si lahko obetajo več kot 20-odstotno letno rast prodaje.

Do leta 2020 naj bi bilo na svetu vgrajenih že 21 milijard senzorjev, povezanih v lokalne računalniške sisteme. Trg interneta stvari bo rasel po 16 odstotkov na leto.

Dela očitno še ne bo zmanjkalo niti podjetjem, ki poslujejo v segmentu storitev v oblaku. Ta tehnološka veja naj bi se namreč z lanskih 30 milijard do leta 2022 povečala na 80 milijard dolarjev. Velikanski računalniški centri, ki jih gradijo Amazon, Google, Microsoft in drugi tehnološki giganti, pa so seveda voda na mlin izdelovalcem shranjevalnih sistemov in komunikacijskih naprav.

 | Author:

Vedno bolj so v tehnološko panogo vpeti tudi avtomobilski koncerni. Količina elektronike v vozilih se namreč nezadržno povečuje, in tudi če bi se v prihodnjih letih rast prodaje avtomobilov ustavila, bi utegnili proizvajalci polprevodnikov še vedno dosegati lepe stopnje rasti in solidne marže. Že danes je v avtomobil srednjega cenovnega razreda vgrajenih za okoli 400 dolarjev polprevodnikov, pri električnih in hibridnih vozilih in vozilih višjega cenovnega razreda pa še veliko več.

 | Author:

Način, kako dojemamo digitalni in realni svet in z njim komuniciramo, bosta postavili na glavo virtualna (VR) in argumentirana resničnost (AR). Ti na marsikaterem področju že zdaj omogočata boljšo uporabniško izkušnjo, hitrejšo implementacijo rešitev, prihranke podjetjem in lažje vzdrževanje sistemov.

 | Author:

Z večanjem zmogljivosti mobilnih platform bodo ti sistemi gotovo vedno bolj razširjeni tudi v domači uporabi. Že danes je vse več naprav zmožnih komunicirati med seboj, čeprav verjetno še ne moremo govoriti o pravi umetni inteligenci. A tudi razvoj umetne inteligence prispeva k rasti nekaterih drugih tehnoloških panog. Med drugim namreč zahteva vedno večjo uporabo zmogljivih računalniških sistemov, s katerimi se bodo tudi pospešili odločitveni in drugi procesi v poslovnih modelih družb.

 | Author:

 

Gorazd Grof, Alta skladi

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.