Domov Inovacije 17. Oktober 2017.

SoftBank zakorakal v delitveno ekonomijo

softbank
© Reuters
Japonski tehnološki konglomerat bo prihodnji teden investiral milijardo dolarjev v Uber, fenomen delitvene ekonomije, ki pa ni osamljen primer tovrstnih investicij s strani SoftBanka.

Arianna Huffington, članica uprave pri Uberju, je investicijo potrdila včeraj na konferenci WSJD. Uberjeva komisija je na notranjem glasovanju odobrila Japoncem tako investicijo kot šest sedežev v upravnem odboru. SoftBank namerava preko svojega sklada Vision Fund pridobiti med 14 in 20 odstotkov deleža podjetja, poroča Huffingtonova. Dogovor namreč vključuje neposredno naložbo v družbo.

uber | Author: Reuters Reuters

SoftBank v prevozniške storitve

Uber ni edino logistično podjetje v delitveni ekonomiji, ki je prejelo investicije s strani SoftBank, prejeli so jih tudi njihovi konkurenti. Slednji je velik investitor pri večjih Uberjevih tekmecih, kot so Didi Chuxing (Kitajska), Ola (Indija), Grab (vzhodni del Azije) in 99 (Brazilija).

Masayoshi Son, direktor SoftBank, naj bi to počel iz zelo praktičnega razloga, trdijo tehnološki analitiki. Son predvideva, da se bodo dotične družbe v prihodnosti združile v eno in tako bo imel velik dežel v enovitem storitvenem podjetju delitvene ekonomije. Nori mož, ki stavi na prihodnost, kakor kličejo direktorja SoftBanka, je velik podpornik avtonomnih vozil in verjame v neizogibne spremembe v logistiki. »Ko bodo svet preplavila avtonomna vozila, bo delitvena ekonomija v logistiki še bolj pomembna,« je povedal Masayoshi Son tik pred investicijo v Uber.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.