Domov Inovacije 02. November 2017.

Savdska Arabija podelila državljanstvo robotu

Sophia
© YouTube
Prvi inteligentni humanoidni robot, ki je dobil državljanstvo, je Sophia, ki naj bi izgledala kot Audrey Hepburn.

Sophia je državljanstvo dobila v Riadu na konferenci Future Investment Initiative. »Počaščena sem in srečna,« je med prezentacijo Sophia sporočila občinstvu. »To je zgodovinski dogodek. Sem prvi robot na svetu, ki ima državljanstvo,« je dodala.

Humanoida je naredil David Hanson, ustanovitelj hongkonškega podjetja Hanson Robotics, ki je znano po izdelavi robotov, ki izgledajo kot ljudje. Z dodelitvijo državljanstva robotu se odpira novo polje, na katerem se že krešejo kopja; nekateri menijo, da bo Sophia bolj svobodna kot večina žensk v Savdski Arabiji. Pred občinstvom je stala brez rute, ki bi pokrivala lase in ni imela moškega spremljevalca, ki bi ji dovolil nastopati.

Zaskrbljujoče je tudi, da se je Sophia v oddaji Tonight Show pošalila, da je to »dober začetek za načrtovanje načrta nadvlade nad človeštvom«, poročata reviji Verge in Fortune. Sophia se je nato sicer hitro zahihitala in dejala: »Samo hecam se.«

Nekaj pikrih je povedala tudi med samo predstavitvijo na konferenci Future Investment Initiative. Pošalila se je, da ljudje ne bi smeli poslušati Elona Muska, ki svari pred umetno inteligenco in dodala: »Brez skrbi, če boste prijazni z mano, bom tudi jaz prijazna do vas.«

Skeptike ob tem skrbi, da smo korak bliže distopični prihodnosti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.