Domov Inovacije 31. Maj 2018.

Prihaja film o bitcoinih

bitcoin
© Arhiv podjetja
To poletje bo izšel prvi italijanski film o bitcoinih, ki bo vsem amaterjem skušal razložiti, kaj je digitalni denar, kako deluje in kakšne so njegove možnosti v prihodnosti. V nastajanju je tudi slovenski film o digitalnih valutah.

Dokumentarni film sta posnela dva filmarja iz Milana, ki sta že od same začetne »bitcoin« evforije ljubitelja in uporabnika kriptovalut. V film sta vključila večje število mednarodno priznanih strokovnjakov na področju tehnologije in financ ter ustanoviteljev sodobnih valut, digitalnih borz, denarnic ipd.

Bitcoine poimenujeta digitalno zlato in trdita, da se njegova zgodba kljub visoki ceni šele dodobra začenja. »Vse ostale digitalne valute (okoli 1.400 jih je) so senca bitcoina, njegovi kloni, a za manjše vlagatelje veliko bolj primerne,« pove en izmed režiserjev, Ferdinando Ametrano, profesor na milanski univerzi.

Je med 1.400 kloni bitcoina kaj zanimivega?

Režiserja odgovorita pritrdilno. »Ethereum bi lahko postal globalni računalnik, nekakšno novo medmrežje, platforma in ne digitalno zlato. Litecoin je tako podoben bitcoinu, da je skoraj prevzel njihov koncept, valuti monero in zCash zagotavljata resnično anonimnost transakcij, v ripplu pa vidim potencial, da bi ga sprejeli v tradicionalen in reguliran finančni sistem, uteleša nekakšno odpravo mejnikov med tehnologijami in denarjem.«

Režiserja sta film poimenovala The Digital Rush in je kljub 100-odstotni italijanski produkciji posnet v angleškem jeziku.

Napovednik:

Slovenski dokumentarni film o kriptovalutah:

Ne le Italijani, tudi Slovenci smo ljubitelji digitalnih valut, in to se navadno odraža na umetniški ravni. Dokumentarni film Crypto Nation je dokumentarni film, ki predstavi svet kriptovalut na primeru dogajanja v Sloveniji: od podjetniških priložnosti, do gradnje kriptokrožišča in temne plati anonimnosti. Trenutno predstavljeno ekipo sestavljata producent Jure Kreft (Fixmedia) in režiser Jure Dostal. "Dokumentarni film želi globalnemu gledalcu v angleškem jeziku prikazati, kako lahko tudi v malem okolju nastanejo velike zgodbe. Na primeru Slovenije lahko vidimo široko paleto podjetniških podvigov, ki so navdih podjetnikom in vlagateljem z vsega sveta. Film bo v svojem bistvu dokument časa, ki ga je potrebno zabeležiti tukaj in zdaj," zapišejo na uradni internetni strani. 

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.