Domov Inovacije 10. September 2017.

Podjetja, ki inspirirajo v letu 2017? Tudi pet slovenskih je med njimi

denar varčevanje borza depozit
© Pexels
Za uvrstitev na seznam je potrebno med drugim imeti od 20 do 300 milijonov everov prihodkov.

Ljubljana, London - Londonska borza je pripravila najnovejši seznam 1000 evropskih podjetij, ki inspirirajo, in nanj uvrstila tudi pet slovenskih podjetij, in sicer Interblock, Ledinek, Leone, Mass in MDM. Ta v povprečju letno ustvarijo okrog 39 milijonov evrov prihodkov na družbo in so v dveh letih v povprečju število zaposlenih povečala za 17 odstotkov.

Poročilo londonske borze, v katerem so omenjena tudi slovenska podjetja, izpostavlja pomen malih in srednje velikih hitro rastočih podjetij, ki bodo v prihodnje imela še pomembno vlogo.

Največ podjetij s seznama 1000 podjetij je sicer iz predelovalnega sektorja (20 odstotkov), ki vodi tudi pri letni rasti prihodkov teh podjetij, ki je dosegla 171 odstotkov. Skupno je teh 1000 podjetij samo lani registriralo okrog 8000 patentov, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto pred tem.

Da se uvrstijo na seznam, morajo biti podjetja aktivna, v zasebni lasti in registrirana v EU. Družbe, ki imajo lastnike v tujini, ne morejo biti uvrščena na seznam. Letno morajo ustvariti med 20 in 300 milijonov evrov prihodkov.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro, je ta teden ob predstavitvi poročila poudaril, da Evropa potrebuje več hitro rastočih inovativnih podjetij, saj postajajo ključni motor gospodarskega razvoja in ustvarjanja novih delovnih mest.

Izvršni direktor London Stock Exchange Group Xavier Rolet pa je ocenil, da mora Evropa, če želi imeti trajnostno usmerjeno gospodarsko prihodnost, podpirati motorje gospodarske rasti, torej mala in srednja podjetja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.