Promo
Domov Inovacije 28. Avgust 2017.

Občutite prihodnost v Celju

računalnik tablica digitalizacija
© Shutterstock
Informacijsko-komunikacijska tehnologija je v zadnjih desetletjih doživela zelo hiter razvoj, ki ga je še pospešil pojav spleta.

Če so prvi računalniki za svoje zelo skromne zmogljivosti zahtevali kar cele skladiščne hale, smo zdaj priča pravi miniaturizaciji računalniške tehnologije. Pametni telefoni, ki jih imamo skoraj vsi, so pravi mali super računalniki. Seveda je ta nesluteni tehnološki razvoj vplival na celotno družbo. Sejem inovativnih digitalnih rešitev, ki ga pripravlja Celjski sejem, je zato dobra priložnost, da ta nesluteni razvoj spoznamo pobliže.

Ideja, ki je zorela

Dobre stvari ne nastanejo čez noč, čeprav se morda tako zdi. Ideja za organizacijo sejma Feel the future je zorela dlje časa, in kot pravi Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem, so na podlagi številnih pogovorov s predstavniki IKT industrije dobili signal, da je zdaj pravi čas za takšen sejem. »Na podlagi teh pogovorov smo zasnovali idejni koncept novega sejma, in sicer Sejma inovativnih digitalnih rešitev ter ga predstavili še ministrstvu za javno upravo Republike Slovenije, ki koordinira vladne dejavnosti na področju digitalne preobrazbe. To je koncept ne samo podprlo, ampak tudi izrazilo pripravljenost za aktivno sodelovanje v organizaciji. Spomladi leta 2016 smo tako sestavili programski svet, s katerim smo pripravili končni koncept dogodka, taisti programski svet pa skrbi tudi za strokovne usmeritve sejma,« pojasni Otorepec. Rezultat njihovega dela je tridnevna sejemska prireditev, ki bo na celjskem sejmišču od 19. do 21. oktobra letos.

virtualna realnost digitalizacija robot računalnik | Author: Pixabay Pixabay

Od mobilnosti prihodnosti do mesta prihodnosti

Organizatorji sejma so se potrudili za zanimiv sejemski program in v Celje povabili tudi zanimive strokovnjake, ki bodo predstavili svoje vizije prihodnosti.

Industrija 4.0, start-up podjetja, mesta prihodnosti, električna mobilnost so besede, ki jih v zadnjem času pogosto slišimo v medijih. Kaj se v bistvu skriva za njimi in kako bodo krojile našo prihodnost? Katerega od odgovorov na naša vprašanja bo gotovo ponudil prvi Sejem inovativnih digitalnih rešitev »Feel the future« oktobra v Celju.

Tako bo glavni govorec prvega sejemskega dne Dirk Arnold, podpredsednik produktnega menedžmenta BMW i, ki je v BMW Group zadolžen za produktni menedžment njihovega pionirja na področju sodobne mobilnosti BMW i in električno mobilnost. V svojem govoru bo predstavil, kako pri njih vidijo razvoj in spremembe, ki jih bo avtomobilska industrija doživljala v prihodnjih petih, desetih letih. Te bodo tesno povezane z digitalizacijo in novo industrijsko revolucijo, ki jo radi imenujemo tudi Industrija 4.0. Kako se bo avtomobilska industrija spreminjala v prihodnje je še posebno zanimivo za slovenska podjetja, ki kot dobavitelji sodelujejo z avtomobilskimi znamkami, predvsem nemškimi. Spremembe bo čutila tudi Slovenija kot celota.

Na sejmu se nam obeta še en zelo zanimiv projekt pametnega mesta, ki ga bo predstavil Alexander Schenk, vodja razvojne skupine iz podjetja Siemens Austria. Projekt Aspern, kot so ga poimenovali, se dejansko odvija na severovzhodnem delu avstrijske prestolnice Dunaj, kjer gradijo pametno mesto za 40.000 prebivalcev in 20.000 delovnih mest. Posebnost mesta bo, da bo brez vozil, zasnovano bo energetsko varčno in samozadostno. Vlagatelji v projekt so podjetja v lasti mesta Dunaj in Siemens kot tehnološki partner.

Natečaj za mlada podjetja

V sklopu sejma se bo predstavilo tudi deset mladih start-up podjetij, ki se bodo najbolje izkazala na prvem natečaju iFEEL start-up. Organizatorji sejma so prijave zbirali do 16. avgusta, izbor pa bodo predstavili 1. septembra. »Pogumnim zagonskim podjetjem smo na Celjskem sejmu v sodelovanju s partnerji natečaja omogočili, da na sejmu Feel the Future predstavijo svojo vizijo prihodnosti ter si obenem ogledajo ponudbo in trende največjih akterjev na tem področju,« pravijo predstavniki sejmišča in dodajo: »Predvsem manjša in mlajša podjetja z manjšimi sredstvi za promocijo lahko predstavitev na sejmu izkoristijo kot enega glavnih orodij marketinškega spleta vstopa na trg.« Zapišimo še, da bodo prvi trije, ki bodo prejeli najboljše ocene strokovne komisije, dobili še denarno nagrado Nove KBM: nagrada za prvo mesto bo ček za 500 evrov, za drugo ček za 300 evrov in za tretje mesto ček za 200 evrov.

Sicer pa bo drugi sejemski dan posvečen prav tem mladim zagonskim podjetjem, za katera bodo organizirali poseben dogodek, s katerim želijo povezati potencialne investitorje, podjetja in druge ustanove, ki v Sloveniji spodbujajo mlada inovativna podjetja in start-upe. Sodelovali bodo lahko tako izbrani mladi star-upi na natečaju kot tudi vsi drugi inovativni podjetniki.

Storitve digitalne Slovenije

Pod takšnim naslovom bo na sejmu skupni nastop državnih organov, ki ga koordinira ministrstvo za javno upravo in je namenjen tako širši javnosti, ki se želi pobliže spoznati z možnostmi na področju državne digitalne storitve in se naučiti njihove uporabe, kot tudi podjetjem, predvsem tistim, ki poslujejo z državo. Obiskovalci sejma se bodo seznanili s postopkom registracije spletne strani na domeni .si, ki letos praznuje 25 let, s storitvami portala eUprava za državljane, s pionirjem slovenskega interneta Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (Arnes), ki prav tako praznuje 25-letnico in v okviru katere delujeta tudi Register.si ter SI-CERT. Sodelavci SI-CERT bodo obiskovalcem podrobno predstavili nacionalni ozaveščevalni program Varni na internetu ter svetovali, tudi ena na ena pri različnih vprašanjih internetne varnosti.

Finančna Uprava Republike Slovenije (FURS) bo na sejmu predstavila način in pomen »carinske« obravnave spletne pošiljke od trenutka, ko ta prispe v Evropsko unijo in mora skozi carinski postopek, da bo lahko sproščena v prosti promet. Vse večje širjenje spletne trgovine pomeni izziv za Furs, ki je pristojen za zaščito finančnih interesov skupnosti, zaščito tržišča EU pred neustreznimi, nevarnimi ali ponarejenimi izdelki, kakor tudi z vidika zaščite varnosti (zaščita pred terorizmom) prebivalcev EU. Vse to je mogoče le z ustrezno elektronsko obravnavo spletnih pošiljk, ki temelji na elektronski analizi tveganja. Pri tem si pomaga s posebno aplikacijo Pošte Slovenije – Aplikacija Poštni Manifest.

Ne zamudite prihodnosti

Seveda prvi Sejem inovativnih digitalnih rešitev Feel the future v Celju prinaša še marsikaj drugega, o čemer bomo na naših straneh pisali v kratkem – že 29. septembra bomo preverili, kje na sejmu boste lahko pokukali v tehnološko prihodnost in kako učinkovito voditi podjetje s pomočjo sodobnih aplikacij.


* članek omogoča Celjski sejem Feel the Future

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.