Domov Inovacije 25. November 2017.

Nagrajeni izumitelji iz dijaških klopi

dijaki šola
© SPIRIT Slovenija
V okviru projekta javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada (SPS) »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj«je bilo izbranih in nagrajenih deset najbolj perspektivnih dijaških podjetniških idej. Ekipe so prejele 500 EUR za nadaljnji razvoj svoje podjetniške ideje, januarja prihodnje leto pa bodo na srečanju, na katerem bodo ekipe poročale o stanju svojega projekta, napredku v zadnjih dveh mesecih ter viziji prihodnjega razvoja, izbrali tri najbolj perspektivne ter jih še dodatno nagradili.

Projekt »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj« je nadgradnja aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki jih je SPIRIT Slovenija izvajala tudi v letošnjem letu in v katere je bilo vključenih 20 konzorcijev srednjih in osnovnih šol s 1514 dijaki in osnovnošolci ter 942 učencev v osnovnih šolah, v katerih so izvajali krožke s področja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti. Dijaki so svoje ideje začeli razvijati letos, ko je agencija z javnim razpisom spodbudila srednje in osnovne šole k skupni organizaciji različnih aktivnosti za spodbujanje podjetnosti in ustvarjalnosti pri dijakih in učencih.

Delavnica, na kateri je strokovna komisija med 17 sodelujočimi ekipami izbrala deset najuspešnejših, je priložnost dijakov za nadaljnji razvoj ideje, saj so s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejele zmagovalne ekipe po 500 EUR. Ključna točka pri izboru je bil potencial za nadaljnji razvoj in morebitno realizacijo predstavljenih poslovnih idej. Izbrane so bile naslednje ideje:

  • Glukagen, prenosna naprava za zaznavanje glutena v hrani;
  • e-Pašta, vnaprej pripravljeni paketi testenin;
  • Diamond Cut, naprava za popravilo poškodovanih avtomobilskih platišč;
  • Drink & Charge, namizni polnilec za mobitele v lokalih;
  • Mixick, prenosni mini mešalnik za proteinske napitke;
  • Flip klopca, narobe obrnjena klop, ki se ne zmoči in umaže;
  • TrailSketch, spletna platforma za popotnike;
  • Runout, inovativna dinamična tekaška steza;
  • Zložljiva blazinica za uporabo na mokrih in umazanih klopeh in
  • MyQpon, prostočasno igranje iger s ciljem pridobivanja kuponov za popust.

V projektu so sodelovale ekipe naslednjih šol: Gimnazija Novo mesto, Ekonomska šola Novo mesto, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta, Šolski center Ptuj (ekonomska šola), Srednja ekonomsko poslovna šola Koper, Šolski center Postojna, Elektro in računalniška šola Velenje, Srednja šola Zagorje in Srednja ekonomska šola Ljubljana.

Tudi tokratni udeleženci so projekt ocenili kot izjemno zanimiv in poučen, saj po njihovem mnenju spodbuja kreativnost in uresničevanje podjetniških idej. Program namreč omogoča konkretizacijo podjetniškega dela ekip, konkretna sredstva in zunanje mentorsko usmerjanje ekipam pomagata, da se premaknejo iz zagovarjanja teoretičnih nalog v iskanje in potrjevanje konkretnih vidikov poslovnih modelov. Zato si bosta SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad tudi v prihodnje prizadevala projekt, ki je bil v letošnjem letu izveden pilotno, nadaljevati in na ta način spodbuditi še več mladih k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.