Domov Inovacije 08. April 2018.

Na Bledu konferenca o konceptu pametnih vasi

prihodnost tehnologija iot digitalizacija napredek izum
© Pixabay
Na Bledu bo v petek potekala konferenca o konceptu pametnih vasi. Udeleženci konference, katere gostitelja sta evropski poslanec Franc Bogovič in evropska komisarka za promet Violeta Bulc, bodo raziskovali ukrepe ter druge priložnosti, ki bodo evropsko podeželje popeljali v "pametno" prihodnost.

Bogovič, ki se skupaj z madžarskim kolegom Tiborjem Szanyijem v Evropskem parlamentu ukvarja s tem konceptom, je nedavno v pogovoru za STA pojasnil, da je evropsko podeželje pred pomembnim izzivom. Sooča se namreč z izseljevanjem, opuščanjem nekaterih panog in izginjanjem tradicionalnih delovnih mest. Na te probleme odgovarja koncept pametnih vasi.

Ideja pametnih vasi je, da bi z uporabo sodobnih tehnologij in konceptov, ki so danes že na voljo, omogočili nadomeščanje izginjajočih delovnih mest in jih nadomestili z novimi, ki bi ljudem na podeželju omogočala ustvarjanje primernih prihodkov. Vse skupaj pa bi bilo vodeno skozi širše sprejeto evropsko politiko, ki bi prek Evropske komisije vodila in povezovala te spremembe s pomočjo ustreznih razvojnih sredstev.

Ker bo projekt v prihodnji finančni perspektivi dobil tudi podporo Bruslja in bo postal usklajena razvojna politika, je treba po Bogovičevem mnenju že zdaj v Sloveniji na terenu poiskati projekte, ki se bodo lahko potegovali za sredstva. To zdaj Bogovič počne zdaj skupaj s Szanyijem, ki jima je uspelo zagotoviti 3,3 milijone evrov v evropskem proračunu za t. i. pripravljalni ukrep, ki je na nek način predpriprava za pametne vasi.

Zdaj je v pripravi razpis, ki ga bo Bruselj objavil maja ali junija, predvidoma v jeseni izbrani izvajalec pa bi projekt začel izvajati prihodnje leto. Poslanca peljeta vrsto aktivnosti, da bi se zainteresirani z različnih področij, ki že imajo elemente pametnih vasi, povezali v konzorcij.

Na nekaj primerih po EU bodo namreč skušali ideje spraviti v prakso, Bogovič si prizadeva, da bi Slovenija postala del pripravljalnega ukrepa. Tako na terenu skušajo osmisliti projekt, da bi nato skupaj z župani in akterji pritisnili na odločevalce, da bodo ti nastavki zapisani v naših operativnih programih.

"Slovenija je lahko najbolj pametna vas v Evropi," je prepričan evropski poslanec, ki bo politično podporo projektu med drugim iskal na blejski konferenci o pametnih vaseh z naslovom Evropska akcija za pametne vasi - za svetlejšo prihodnost podeželja v EU.

Osrednji gost konference bo po napovedih predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Na njej bodo med drugim sodelovali evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ministrica za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Po odprtju konference bo potekal pogovor z evropskim komisarjem Hoganom in obema evropskima poslancema, Bogovičem in Szanyijem, sledil bo podpis t.i. blejske deklaracije. Nato bodo hkrati potekali trije paneli s komisarji in ministri, in sicer na teme mobilnosti na podeželju, prihodnosti skupno kmetijske politike in pametnega kmetovanja ter digitalnih inovacij in novih tehnologij za dobrobit podeželja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.