Domov Inovacije 13. Junij 2018.

Microsoft v morje potopil 12 metrov dolgo kapsulo s podatkovnim centrom

natick
© Natick
Podjetje Microsoft je na obali Evropskega pomorskega energetskega inštituta EMEC na Škotskem potopilo podatkovni center, ki naj bi pet let deloval samostojno in brez potrebe po človeškem vzdrževanju.

Microsoft je v sodelovanju z Naval Group prvi tak podatkovni center najprej sestavil, nato vgradil v kapsulo na kopnem in nato ga pripeljal na Škotsko. Tam so ga potopili 35 metrov globoko, na dno morja. Kapsula je pod morjem prek kabla povezana z EMEC-om, ki ji zagotavlja zeleno energijo. Podatkovni center z 864 podatkovnimi strežniki se ohlaja tudi s pomočjo morja.

Projekt pomeni okoljevarstvene rešitve, krajše zakasnitve pri prenosu podatkov za boljše delovanje tehnologij prihodnosti ter neverjeten podvig. Prednost je tudi krajši čas namestitve, saj je predhodno nastavljene in sestavljene podatkovne centre na kopnem v kapsuli mogoče namestiti in aktivirati na morskem dnu v 90 dneh. Gre za prvi resni poizkus delovanja tovrstnega podatkovnega centra po tem, ko so v Microsoftu uspešno testirali manjši podatkovni center pod morsko gladino blizu kalifornijske obale dve leti nazaj, osnutek projekta pa je bil narejen okoli 2013.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.