Domov Inovacije 13. Marec 2018.

Kranj: Prvi spomenik blockchainu

kranj spomenik
© Blaž Račič
V Kranju so predstavili prvi spomenik na svetu, namenjen tehnologiji veriženju blokov in kriptovalutam. Nahaja se na krožišču med Cesto Staneta Žagarja in Gregorčičevo ulico.

Mestna občina Kranj ob podpori podjetij 3fs in Bitstamp častno odpira spomenik z znakom bitcoin. Dogodku so prisostvovali tudi predstavniki slovenske vlade in predsednik društva Bitcoin Jure Pirc. Podoba bitcoina ne slavi dotične digitalne valute, temveč celoten tehnološki okvir zanjo, blockchain oz. veriženje blokov. Znak so si izbrali, ker je bitcoin prva implementacija kriptovalute in tako prvi izkoristil potencial te tehnologije.

kranj krožišče spomenik | Author: arhiv podjetja arhiv podjetja

Kranj je mesto, ki je v svetu blockchain zelo pomembno; tam sta ustanovljeni podjetji Bitstamp in 3fs. Prav zaradi tega so se na občini odločili, da bodo tri tone težek sedemmetrski spomenik postavili v gorenjsko prestolnico in s tem obeležjem v svet poslali sporočilo, ki poudarja slovensko odprtost in dojemljivost za digitalizacijo, nove tehnologije in povezljivost.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.