Domov Inovacije 11. December 2017.

Kako bo videti futuristična Googlova poslovna stavba?

google prihodnost googlova stavba nebotičnik futuristično
© Google
Prihodnje leto se pričenja gradnja enega najbolj futurističnih nebotičnikov na svetu. Dolg bo toliko, kolikor so nebotičniki običajno visoki. V njemu bodo postavljeni poslovni prostori podjetja Google.

Pišejo se novi mejniki v arhitekturi in postavlja jih Google, je moč prebrati v tujih medijih. Leto 2018 bo ključno za izgradnjo nebotičnika, v katerem bo na vsakodnevni ravni delalo več kot 700 ljudi, a sprejelo bo še enkrat toliko obiskovalcev na tedenski ravni. Visok bo »le« enajst nadstropij, njegova posebnost pa bosta širina in dolžina. Stavba se bo razprostirala na deset tisoč kvadratnih metrih.

»Podnebne spremembe vplivajo na trende v arhitekturi in gradbeništvu. Vremenske katastrofe so vedno bolj pogoste in težje. V prihodnosti bo vse bolj rizično postavljati visoke nebotičnike, katerih vrhovi bodo izpostavljeni nevarnostim močnega vetra,« komentira Googlovo odločitev futuristka Ana Webb.

google prihodnost googlova stavba nebotičnik futuristično | Author: Google Google

Googlov nebotičnik bo »zemljotičnik«

V londonski četrti King Cross Central bo najdaljši nebotičnik na svetu dobil vzdevek »landscraper (zemljotičnik)«, kar pove, da bo zgradba nasprotje tipičnih nebotičnikov (skyscraper). »Videti bo kot ležeč nebotičnik in v njemu dvigala ne bodo vozila le vertikalno, temveč tudi horizontalno,« povedo njegovi arhitekti iz Bjarke Ingels Group in Heatherwick Studios.

Ker bo prvi svoje vrste, je že pred začetkom gradnje požel veliko pozornosti. Webbova pravi, da ta stolpnica piše prihodnost in da bodo kmalu vse novogradnje, predvsem v ZDA, takšne. Po njenem mnenju bo življenje v mestih s futuristično arhitekturo lažje tako v socialnem, ekonomskem kot v poslovnem smislu. »Američanom je vedno manj všeč življenje med nebotičniki, zato v tovrstnih stavbah vidim priložnost za mesta kot so New York, San Francisco ipd.« Webbova je izpostavila tudi dejstvo, da se nam v prihodnosti obeta več letečih dronov, helikopterjev, zasebnih letal, morda letečih avtomobilov, zato so nižje stavbe primernejše za tovrstna vozila.

google prihodnost googlova stavba nebotičnik futuristično | Author: Google Google

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.