Domov Inovacije 14. November 2017.

Genialis: 2,3 milijone dolarjev investicije

genialis
© Arhiv podjetja
Slovensko-ameriški start-up Genialis, zmagovalec letošnjega PODIM Challenge oz. investicijskega dela konference PODIM, je v začetku oktobra zaprl 2,3 milijone dolarjev težko semensko naložbo, ki jo je pridobil od ameriškega in švicarskega sklada tveganega kapitala ter skupine zasebnih vlagateljev. Svež kapital je namenjen širitvi v ZDA in komercializaciji izdelka Genialis Platform, ki na zapletene izzive analiziranja bioloških podatkov odgovarja z vrhunskimi softverskimi rešitvami.

Investitorje so prepričali z odlično ekipo, v kateri je kar polovica doktorjev znanosti, ter inovativno tehnologijo, pisano na kožo znanstvenikom biologom, ki lahko z Genialisovimi programskimi orodji mnogo hitreje in učinkoviteje analizirajo velikanske količine podatkov, predvsem s področja genomike.

Podjetje, ki je nastalo kot spin-out Laboratorija za bioinformatiko s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, svoje produkte razvija za raziskovalce v farmacevtskih in biotehnoloških podjetjih, različnih raziskovalnih inštitutih oz. povsod, kjer se znanstveniki ukvarjajo s sekvenciranjem, oz. kjer se opazuje različne genome (človeške, rastlinske, živalske ...). Tovrstni genomski podatki z Genialisovo programsko opremo postanejo dostopni znanstvenikom, ki jih sicer brez ustreznih orodij sploh ne morejo raziskovati, pojasnjuje Nejc Škoberne, soustanovitelj in direktor Genialisa.

Od ustanovite leta 2013 do danes se je slovensko-ameriški start-up Genialis, ki ima sedež v Houstonu (Teksas) in Cambridgeu (Massachusetts) ter v Ljubljani, uveljavil kot vodilni ponudnik programske opreme v oblaku za vizualno raziskovanje podatkov naslednje generacije sekvenciranja (področje bioinformatike).

Ob zmagi na letošnjem PODIM Challenge tekmovanju je Nejc Škoberne napovedal, da je pred njimi izziv iskanja sveže investicijske runde v višini 1,5 milijona dolarjev. Podpori v tem procesu je bila namenjena tudi nagrada, ki so jo prejeli kot zmagovalci PODIM Challenge, in sicer ”all inclusive” enotedenski poslovni obisk Silicijeve doline z mreženjskim programom v organizaciji ABC pospeševalnika in tisoč evrov za žepnine, ki jo je kot kot generalna pokroviteljica PODIM-a in ”blue chip” partnerica PODIM Challenge tekmovanja dodala še Nova KBM. A ker je eno od primarnih področij delovanja Genialisa tudi Boston, kjer je podjetje takrat že začelo navezovati stike z investitorji, smo organizatorji PODIM-a v dogovoru z Genialisom ”pivotirali” prej omenjeno nagrado in ekipi pokrili stroške poslovne poti v Boston in Orlando. Tam so se namreč udeležili dveh večjih branžnih konferenc in opravili kar nekaj kadrovskih razgovorov za nove člane ekipe na področju prodaje ter marketinga v ZDA. Dodatna ugodnost te poslovne poti pa je bila kava oz. sestanek z enim izmed investitorjev, ki v sklepnih fazah zapiranja investicije še ni bil čisto gotov, ali naj pristopi k naložbi ali ne, po pogovoru z Nejcem Škobernetom pa je kot poslovni angel postal eden od zasebnih vlagateljev, ki je lastniško vstopil v Genialis.

Sta pa odlična ekipa predanih znanstvenikov in vrhunska Genialis tehnologija uspeli hitro prepričati oba vodilna institucionalna vlagatelja – Redalpine Venture Partners iz Zuricha in First Star Ventures iz Bostona. V skupni naložbi se jima je pridružilo še slovensko podjetje Pikas in več angelskih investitorjev.

Ob gladkem in uspešnem zaključku investicije – iz prvotno obljubljenih 1,6 milijona dolarjev oz. načrtovanih 1,5 milijona dolarjev investicije so se namreč uspeli izpogajati za 2,3 milijone dolarjev, je Michael Sidler iz Redalpine Venture Partners pripomnil: »Kot investitorja me je najbolj pritegnila Genialisova ekipa. Kot doktorand biologije pa sem takoj prepoznal tudi vrednost in tehnološko iznajdljivost v tem, kako na zapletene izzive analiziranja genomskih podatkov odgovoriti z osupljivimi softverskimi rešitvami.” V vizijo Genialisa pa močno verjame tudi Drew Volpe iz First Star Ventures, saj se bo po njegovem mnenju ”prihodnost raziskovanja v biologiji vse bolj zanašala na ekipe raziskovalcev in kliničnih zdravnikov z raznovrstnimi znanji in spretnostmi, ki bodo lahko upravljali z ogromnimi količinami podatkov brezhibno, avtonomno, učinkovito in preprosto.”

”Veselimo se, da bo Genialis postal stičišče znanja za omenjene najboljše znanstvenike in za njihova študijska področja,” je zaključil Nejc Škoberne.

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.