Domov Inovacije 14. December 2017.

Finančni nasvet: Kako hraniti kriptovalute?

bitcoin kriptovaluta
© Pixabay
Robert Rolih, predavatelj in avtor mednarodne knjižne uspešnice o investiranju The Million Dollar Decision, svetuje, kako hraniti kriptovalute.

Svet kriptovalut je zaradi trenutno zelo visokih donosov izjemno privlačen. Pa je ta svet varen?

Lahko se zgodi, da boste nekega dne želeli del vaših pridobljenih donosov vnovčiti, a ko bi se prijavili na svojo borzo za trgovanje s kriptovalutami, dostopi ne bi delovali. Ko bi preverili na Googlu, kaj se dogaja, bi se izpisalo: »Hekerski udor! Nepridipravi ukradli za 100 milijonov kriptokovancev!«. Situacija je izmišljena, a verjetna.

Robert Rolih je javno oznanil tri enostavne, a pomembne nasvete:

  • V kriptovalute vedno investirajte le tisti denar, ki ga lahko pogrešite. Zavedajte se, da je vlaganje v kriptovalute tvegano. Če so možni visoki donosi so možne tudi visoke izgube.
  • Nakup kriptovalut opravljajte preko preverjenih borznih hiš in vedno preverite provizije, ki jih le te zaračunavajo. Še posebno bodite pozorni na morebitne upravljalske provizije.
  • Če ste že lastnik kriptovalut poskrbite za varnost svojih kriptokovancev.

"Idealna rešitev je, da kriptovalute po nakupu prenesete iz spletnih borz ali iz spletnih denarnic v t.i. hladno denarnico. To pomeni, da vaše kriptovalute ne bodo več »povezane« z internetom. Velika nevarnost pri hranjenju kriptovalut na spletnih borzah ali na namiznih (software) denarnicah so možni vdori, hekerski napadi in pa virusi. Torej. Če kriptovalute hranite na spletu torej na računalniku ali drugi mobilni napravi, ki je povezan z internetom, predstavlja to veliko varnostno tveganje."

Kaj je rešitev?

Obstajata dva tipa hladnih denarnic, ki niso povezane z internetom.

Prvi tip so papirnate denarnice, pri katerih si svoje kriptokovance (zasebni in javni ključ) natisnete na papir in jih nato hranite v sefu.

Drugi tip pa so strojne denarnice (hardware wallet), kjer si svoje kriptokovance prenesete na napravo, ki je podobna USB ključku. Ta naprava ima poseben čip, ki onemogoča vdore tudi ko je priključena na vaš računalnik. V primeru da izgubite strojno denarnico ali vam jo kdo ukrade, ste še vedno zaščiteni, saj tat brez PIN kode ne more dostopati do vaših kriptokovancev, vi pa lahko s pomočjo posebne serije 12 oziroma 24 besed obnovite svoje premoženje v kriptokovancih.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.