Domov Inovacije 10. December 2018.

Čisto vsaka pametna naprava je ranljiva

heker
© Shutterstock
Najpogostejša tarča hekerskih napadov niso velika, pač pa mala in srednja podjetja.

»Vsega je bilo konec v nekaj minutah. Kmalu za tem smo prejeli prijazno sporočilo v guglovski slovenščini in navedbo zneska z nekaj ničlami, ki ga moramo plačati, če želimo vračilo podatkov. Hekerski napad ni uničil le podatkov, ampak tudi strojno opremo. Teden dni smo potrebovali, da smo se vrnili nazaj v eter,« je zbranim na posvetu »Kibernetska tveganja – nova realnost: Kako jih upravljati?« povedal predstavnik slovenske radijske postaje.

Predstavljeni primer, ki ga preiskujeta Policija in Interpol, je le kaplja v ocean kibernetskih napadov, katerih število zadnja leta narašča. Njihova tarča so v enaki meri posamezniki in podjetja, zato se države in mednarodne organizacije vse bolj zavedajo pomena tveganj na kibernetskem področju. Svetovni gospodarski forum (WEF) in skupina G20 kibernetska tveganja uvrščata med eno od naraščajočih varnostnih groženj. Teh se zaveda tudi slovenska vlada, ki je leta 2016 sprejela Strategijo kibernetske varnosti.

Celotni članek preberite TU.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.