Domov Inovacije 22. November 2018.

Blejsko jezero bo čistilo električno plovilo

© Pixabay
Za čiščenje Blejskega jezera je blejska občina kupila novo električno plovilo, napravo, ki je v Sloveniji, niti v tem del Evrope, še ni.

Občina Bled je na pobudo pletnarjev kupila električno plovilo za čiščenje jezerske površine. Naprava, ki je prva tovrstna v Sloveniji in tudi v tem delu Evrope, bo s površine Blejskega jezera odstranjevala listje in različne odpadke, kot so plastenke in vrečke.

Kot so danes sporočili z Občine Bled, so električni čistilec kupili na pobudo blejskega združenja čolnarjev, v katerem so zbrani pletnarji, in sicer iz pristojbin, ki jih občina pobere od uporabnikov jezera. Na jezerski gladini čez leto pristane marsikaj, od listja in cvetnega prahu do odpadkov, ki so posledica človeške nemarnosti.

Za vse to zdaj lahko poskrbel električni robot, ki sam vode ne bo dodatno onesnaževal, saj ni na bencinski pogon. Naprava je tako še en korak v nizu trajnostnih rešitev v občini. Kot pojasnjuje Jakob Bassanese iz Infrastrukture Bled, ki bo s čistilcem upravljala, je na Blejskem jezeru tako ali tako prepovedano uporabljati plovila na kakšen drug motorni pogon kot na električni.

Gre za napravo švicarske družbe Grove boats in je prva tovrstna naprava v Sloveniji ter sploh v tem delu Evrope. »Je prva taka manjša naprava, ki so jo razvili v Švici, vse predhodne naprave so mnogo večje, težje za upravljati in veliko dražje. Tako da smo na Bledu v bistvu kupili prototip,« je pojasnil Bassanese in dodal, da so plovilo dobili pred dobrim tednom dni in da so s prvimi testi zelo zadovoljni.

Baterije čistilca zdržijo dve uri in ga uporabljajo za sektorsko čiščenje površine jezera. Na napravo pa se lahko namestijo mreže z različno gostim pletenjem in grablje. Plovilo se upravlja daljinsko, stacionirano pa bo v Grajskem kopališču na Bledu.

Gladina bo čista, pa jezersko dno?

V nedeljo bo na Bledu potekal tudi ogled stanja jezerskega dna, ki ga pripravljajo organizatorji Blejskega vodnega festivala in se ga bo udeležil minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je tudi častni pokrovitelj vodnega festivala, vodilnega v regiji na področju vodnih inovacij.

Minister si bo s potapljači ogledal stanje jezerskega dna, čeprav so razmere za potop v tem letnem času težje, saj potapljače čakata mrzla voda in slabša vidljivost, so sporočilo organizatorji festivala, ki želijo javnost ozavestiti glede problematike onesnaževanja enega največjih naravnih biserov Slovenije.

Večja čistilna akcija na Blejskem jezeru bo sicer, tako kot vsako leto, ponovno organizirana spomladi. Potapljaška zveza Slovenije namreč v sodelovanju z lokalnimi potapljaškimi klubi vsako leto organizira pet večjih čistilnih akcij slovenskega podvodja, in sicer Blejskega jezera, Ljubljanice, Krke, Kamenšnice in obalnega dela Bernardina.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.