Domov Inovacije 25. September 2017.

Hranilnica Lon: prva slovenska banka, ki ponuja bitcoine na bankomatih

bitcoin lon
© Aljaž Repnik
Hranilnica Lon je kot prva slovenska banka začela ponujati bitcoine na bankomatih

"Naredili smo pomemben preskok v razmišljanju," je  nagovoril zbrane novinarje Jaka Vadnjal, prvi mož Hranilnice Lon, preden je prerezal belo pentljo, napeto čez bankomat. Na slednjem bo po novem mogoče kupiti tudi kripto valute bitcoin in ethereum oziroma bolje rečeno vaučerje z omenjenimi valutami, ki jih bo morala stranka unovčiti na spletu.

"Ne vemo, kaj se bo dogajalo čez deset let," je Vadnjal razkril del razloga za to, da so se kot druga najmanjša banka podali v svet kripto valut: "Nimamo mame, zato bomo morali sami poskrbeti zase." Kako velik del boja za "preživetje" in uspešno poslovanje bodo pomenile v prihodnosti kripto valute je sicer težko napovedati. Nekateri namreč že kličejo jezdece apokalipse, medtem ko drugi obljubljajo reke medu in mleka že za naslednjim vogalom.

Dejstvo je, da je Hranilnica Lon storila korak, ki ga druge banke ne bodo mogle prezreti. Svet kripto valut, čeprav v povojih, ima velik potencial in bo po besedah Vadnjala zagotovo pretresel marsikatero industrijo. Toda zaenkrat je še v poskusni fazi, ko so rešitve problemov pretežno same sebi namen, medtem ko je kupovanje bitnih kovancev v javnosti prepoznano predvsem kot nova oblika vlaganja. "Kot bankirji moramo biti konzervativni, zato opozarjamo vse, da so trgi kripto valut tvegani in podvrženi velikim padcem vrednosti," opozarja Vadnjal.

Kljub vsemu pa je prepričan, da morajo stranke dobiti možnost spoznavanje trga kripto valut. Na tej poti mu bosta pomagali predvsem podjetji Keas in BitIns, prek katerega bo mogoče unovčiti vaučerje Hranilnice Lon.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.