Domov Inovacije 06. Junij 2018.

3. del: Vsak izgubljen dolar pomeni napredek v tehnologiji

bitcoin kriptovaluta
© Pixabay
To je tretji del članka Vsak izgubljen dolar pomeni napredek v tehnologiji-

Prvi del preberite TU.

Drugi del preberite TU.

 

Hashgraph za varne identitete

Blockchain podjetji Yoti in LedgerState sta letos na svetovnem ekonomskem forumu v Davosu, na katerem je vzporedno potekal tudi forum blockchain, predstavila aplikacijo, na kateri države lahko upravljajo podatke in identitete svojih državljanov veliko bolj varno, kot to počnejo danes. Aplikacija deluje na tehnologiji Hashgraph, ki se od preostalih sistemov blockchaina (pravzaprav ni blockchain) razlikuje po tem, da za zagotavljanje varnosti ne uporablja ne sinhronih potrdil o delu ne potrdil o deležu (opisanih v zgornjem članku), ampak deluje na asinhron način, kar znatno pospeši obdelavo in pošiljanje podatkov v skoraj danem trenutku. S tem tehnologiji, ki jo nekateri opisujejo kot naslednji korak v razvoju distribuirane knjigovodske tehnologije (DLT), napovedujejo pomembno mesto v spletnih identitetah, glasovanjih in spletnih nakupih. Osebni podatki državljanov so tako zapisani v zasebnem bloku, do katerega imajo dostop le določene verificirane uradne osebe. Jordan Fried iz podjetja Hedera Hashgraph & Swirlds je za Svet kapitala pojasnil, da je tehnologija hashgraph hitra, transparentna in varna. »Na enem stebru delamo na stotine tisoč transakcij na sekundo, dokazali smo pravičnost s poštenim obravnavanjem transakcij in smo edina platforma, ki lahko doseže asinhrono ničelno toleranco napake (aBFT).« Od načina dokazila o deležu se hashgraph razlikuje v tem, da ima v platformo vključenih veliko različnih stopenj kriptografije in šifriranja. »S tem presežemo omejitev pasovne širine, ko gre za prepustnost. Preprosto ne morete storiti bolje. Z dodajanjem dveh majhnih bajtov informacij odstranimo potrebo po glasovanju, ki ga je treba poslati po celotnem omrežju, in dosežemo tako veliko prepustnost, ki se je še do pred kratkim zdela nemogoča. Vse to je domorodno integrirano na hashgraphu in ni del stranskih verig,« je še pojasnil Fried.

Nino Vang Vojvodic, soustanovitelj LadgerState (drug ustanovitelj podjetja je Damir Yandrich), s katerim smo se pogovarjali na evropskem vrhu blockchaina na Brdu pri Kranju, nam je dejal, da bi bila Slovenija lahko med državami, kjer bodo izvedli pilotno študijo uvajanja digitalnih identitet. »V načrtu je, da preizkusne digitalne identitete, s katerimi bi se bilo mogoče identificirati v različnih postopkih, od registracije avtomobila do volitev, preizkusno dobi 50.000 državljanov v različnih državah, pogovarjamo se tudi o Sloveniji.« Identitete, ki so pravzaprav digitalne osebne izkaznice oziroma potni listi, bodo delovale na mobilnih telefonih. Zaščitene so z zasebnim ključem na blockchainu, biometrijo in prstnim odtisom. »Identiteto bo s tem veliko težje ponarediti ali ukrasti, kot je to danes,« je za Svet kapitala dejal Vojvodic in dodal: »Stroški prevar zaradi identitet le v Veliki Britaniji znašajo okoli 200 milijard funtov.« Digitalne identitete pa bodo po besedah sogovornika tudi veliko cenejše, kot je zdaj izdajanje potnega lista. Uporabniki bodo imeli tudi večjo kontrolo nad podatki. »Če se ob določenem dogodku srečajo s starostno omejitvijo pri nakupu ali vstopu v prostor, takrat uporabniki razkrijejo le datum rojstva, ne pa celotne identitete,« pojasnjuje Vojvodic.     

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.