Domov Ikonomija 26. Maj 2018.

Združeni arabski emirati z ukrepi za spodbujanje tujih investicij

nafta
© Reuters
Združeni arabski emirati bodo do konca leta uvedli paket ukrepov, s katerimi bodo med drugim tujim vlagateljem dovolili stoodstotno lastništvo domačih podjetij in olajšali postopke za pridobivanje vizumov. Namen novosti je spodbuditi tuje investicije in s tem zmanjšati odvisnost domačega gospodarstva od nafte.

Združeni arabski emirati veljajo za najbolj raznoliko in odprto gospodarstvo na Bližnjem vzhodu, a si lahko tuji vlagatelji tam z nekaj izjemami lastijo največ 49 odstotkov delnic domačih podjetij. Po novem bo ta meja odpravljena, novost pa med drugim prinaša tudi desetletno dovoljenje za bivanje podjetnikov in njihovih družin.

Desetletni vizum bodo zagotovili tudi strokovnjakom s področja medicine, znanosti, raziskav in drugih tehniških področij.

Odločitev o odobritvi stoodstotnega lastništva v tamkajšnjih podjetjih je v začetku leta sprejel tudi Katar, ki si prav tako prizadeva zmanjšati odvisnost svojega gospodarstva od črnega zlata. Cene tega so se v zadnjem času sicer spet zvišale, a so pred tem nekaj časa precej izgubljale.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.