Zaposlovala bo dobra desetina podjetij

Anketa med 620 delodajalci v Sloveniji o njihovih namerah zaposlovanja v drugem četrtletju letošnjega leta kaže na nadaljnjo rast zaposlovanja. Delavce bo iskalo približno enako število podjetij kot v enakem obdobju lani, vendar precej manj kot v začetku letošnjega leta.
Fotografija: Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Foto Shutterstock

To sicer ni nič nenavadnega, saj se ob koncu leta mnogim delavcem iztečejo pogodbe za določen čas, nove iščejo v začetku leta.

Med aprilom in junijem bo glede na Manpowerjevo raziskavo zaposlovalo 15 odstotkov podjetij, v dveh odstotkih pričakujejo zmanjšanje števila delavcev, pri preostalih pa ne načrtujejo sprememb. Največ priložnosti bo v proizvodnji, kjer bo zaposlovalo skoraj vsako peto podjetje v panogi (+19), v primerjavi s preteklimi meseci se zmanjšujejo potrebe v gradbeništvu, kjer bodo delavce iskali štirje odstotki podjetij.

Raziskava napovedi zaposlovanja za 2. četrtletje 2019
Raziskava napovedi zaposlovanja za 2. četrtletje 2019


Največ potreb po delavcih bo v velikih podjetjih – nove delavce bo iskalo vsako četrto – in v srednje velikih, najmanj sprememb pa bo v mikro podjetjih. Povpraševanje bo po celotni državi zelo podobno, v povprečju bo zaposlovalo 14 odstotkov podjetij v posamezni regiji.

Raziskava napovedi zaposlovanja za 2. četrtletje 2019
Raziskava napovedi zaposlovanja za 2. četrtletje 2019


Delodajalci v Sloveniji bodo v drugem četrtletju zaposlovali pogosteje kot v večini drugih držav v širši regiji. Ni presenetljivo, da se bodo v tem obdobju kadrovsko najpogosteje krepili na Hrvaškem, kjer bo delavce iskala tretjina podjetij, v Grčiji pa petina. Večjo rast kot v Sloveniji napovedujejo tudi na Portugalskem in Irskem. V Španiji in na Madžarskem ne napovedujejo več zaposlovanja. Pred letom dni je na Madžarskem kadre iskalo 15 odstotkov podjetij. Glede na Manpowerjeve analize se je med 30 odstotki držav, kjer bodo podjetja zaposlovala pogosteje kot pred letom dni, trend najbolj povečal na Švedskem, v Grčiji in na Irskem.

Več iz rubrike