Youtube z umetno inteligenco nad prepovedano vsebino

Spletna video platforma Youtube, ki je v lasti ameriškega spletnega velikana Google, krepi boj proti nasilnim in ekstremističnim vsebinam. Od junija so zaradi tovrstnih vsebin odstranili 150.000 videov, od katerih so jih 98 odstotkov odkrili s pomočjo tehnologije.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Prva dama Youtuba Susan Wojcicki je v zapisu na blogu napovedala, da bo Google v prihodnjem letu število oseb, ki pregledujejo naložene vsebine, povečal na 10.000. Obenem pa si vse bolj pomagajo z umetno inteligenco, saj učeče se naprave ljudem pomagajo odstraniti skoraj petkrat več videov, kot bi jih uspeli odstraniti sami.

Pri Youtube tako poudarjajo, da je skoraj 70 odstotkov posnetkov s prepovedano vsebino odstranjenih v osmih urah od trenutka nalaganja, polovica jih je izbrisanih v dveh urah. S pomočjo algoritmov so od junija obdelali toliko videov, kot bi jih sicer 180.000 oseb s 40-urnim tedenskim delovnikom.

"Zaradi tako pozitivnih rezultatov smo začeli uvajati tehnologijo strojnega učenja na druga problematična področja, vključno z varovanjem otrok in sovražnim govorom," je zapisala Wojcickijeva.

Youtube se je letos znašel pod pritiskom oglaševalcev, ki niso bili zadovoljni, ko so njihovi oglasi pospremili videe z ekstremistično vsebino. Tako v podjetju spreminjajo tudi oglaševalsko politiko, da se bodo "oglasi pojavljali le tam, kjer bi se morali", je pojasnila Wojcickijeva. Tudi tukaj bodo okrepili tako človeške sile kot umetno inteligenco.

"Uvesti nameravamo strožje kriterije, izvajati več ročnih popravkov, obenem pa občutno povečati našo ekipo pregledovalcev oglasov," je naštela.

Več iz rubrike

ikonomija

Slovenija vodi inovacijsko dirko v jugovzhodni Evropi

Slovenija se je po nacionalnih inovacijskih sistemih uvrstila med najvišje države med jugovzhodno Evropo (JVE), sledita ji Turčija in Srbija, je sporočila Evropska komisija.

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

Komentarji: