Domov Ikonomija 05. November 2018.

Vrečke za kruh so velika težava. Zakaj?

kruh hrana
© Pixabay
Papir in karton predstavljata 41 odstotkov vsega odpada embalaže v EU. Papir je mogoče zelo učinkovito reciklirati, ob pojavu čedalje večjih količin kombinirane embalaže, kjer sta združena papir in plastika, pa nastajajo težave v postopku reciklaže.

Rezultat sta slabši recikliran papir in večji izmet. Evropska komisija je prepričana, da bi na tem področju lahko naredili več, predvsem v sodelovanju z gospodarstvom in raziskovalno stroko. S tem problemom se ukvarja mednarodni projekt BIOCOMPACK-CE, ki ga vodi dr. Andrej Kržan. V projektu se ukvarjajo predvsem z razvojem boljše embalaže, ki je sestavljena iz papirja in plastike: »Tipičen primer so vrečke za kruh s plastičnim okencem. Te vrečke predstavljajo oviro za recikliranje plastike ali papirja, ki ju sicer lahko brez težav recikliramo, niso pa primerne za kompostiranje. Ena od možnosti je, da bi plastiko nadomestili z biorazgradljivo (kompostirno) plastiko tako, da bi bile vrečke po uporabi npr. primerne za zbiranje bioloških odpadkov«.


Več o bioplastiki lahko preberete v nadaljevanju:

Plastika: Spremembe so neizbežne, a industrija je zadržana

Proizvajalci embalaže ponoreli za bioplastiko. Kdaj bodo še drugi?

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.