Domov Ikonomija 01. December 2017.

V Sloveniji ima sedež podjetje, ki je prvo izvedlo ICO na evropskih tleh

DataFund
Šest startupov, ki razvija rešitve na blockchainu, je včeraj v Kinu Šiška zbralo več kot pol milijona evrov.

Cofound.it, slovenski pospeševalnik startupov, ki svoje rešitve razvijajo na tehnologiji veriženja blokov, je včeraj v ljubljanskem Kinu Šiška izvedel prvo izdajo žetonov (ICO) za šest podjetji iz vsega sveta, ki so jih izmed 300 prijavljenih vzeli pod svoje okrilje.

Že isti večer je želena sredstva v višini 594 ethereumov ali približno 211.000 evrov (glede na menjalni tečaj v tem trenutku) uspelo zbrati slovenski ekipi Datafund, ki razvija protokol, ki bo omogočil podjetjem, da bodo skladna z evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov GDPR, posameznikom pa, da bodo lahko sami določili, kateremu podjetju bodo dovolili obdelavo svojih osebnih podatkov.

Datafund je s tem postal prvo podjetje, ki je začetna kapitalska sredstva zbralo prek ICO in ima svoj sedež v Evropi, natančneje v Sloveniji. Vsa slovenska kot tudi evropska podjetja, ki so do zdaj izvedla ICO, so za ta namen ustanovila poslovne entitete v tujih jurisdikcijah (San Vincent, ZDA idr.), saj na stari celini še ni jasno, kako se na ta način zbrana začetna kapitalska sredstva obravnavajo po davčni zakonodaji. Zenel Batagelj, direktor strategije, je za Svet kapitala dejal, da zaupa slovenskim organom, da bodo znali postaviti precedens obravnave prek zbranih začetnih sredstev ICO.

Na Cofound.it dogodku Playpoffs je sodelovalo še pet podjetij, ki še naprej zbirajo sredstva prek množičnega zbiranja kapitala. Do zaključka včerajšnjega dogodka so skupaj z Datafound zbrali 660.000 evrov. Med njimi so Media Sifter (Danska), ki razvija spletno platformo za odkrivanje lažnih novic, Aversafe (Singapur) z rešitvijo za preprečevanje ponarejanja izobraževalnih in drugih profesionalnih certifikatov, Legacy (Francija), ki išče rešitve za dedovanje digitalnega premoženja, ENTX (ZDA), ki razvija spletno platformo za vrednotenje premoženja, ter Unico (Italija), ki povezuje zbiratelje digitalnih vsebin. Več o projektih na spletni strani cofound.it.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.