Domov Ikonomija 07. December 2018.

V Iran, kjer raste tisti drag žafran

© AFP
Na trgu majhni deli žafrana dosegajo vrtoglavo ceno, za kilogram dobrega žafrana kupci odštejejo tudi 2.400 evrov.

Žafran je že desetletja najdražja začimba na svetu po teži, obiranje žafranovih polj in nadaljnja obdelava rastline, pa še vedno zahtevata mnoge spretne roke v zelo kratkem času. Delo na žafranovih poljih je namreč omejeno na deset dni na leto, ko rastlina (za)cveti. V tem času morajo ročno pobrati vse cvetove, v katerih se skrivajo rumeno-oranžne nitke pestiča, ki jih uporabljamo kot začimbo v kuhinji. Na trgu ti majhni deli rastline dosegajo vrtoglavo ceno.

 | Author: AFP AFP

V Iranu, kjer so jih pobirali te dni, prodajajo kilo za okoli 600 evrov, vrednost pa v tujini še 4-krat zraste, kar pomeni okoli 2.400 evrov za kilogram. V njem je nabranih okoli 200.000 cvetov, zato rek »drag ko žafran« še kako drži.

Kar 90 odstotkov svetovne proizvodnje žafrana predstavlja Iran, v Evropi so pomembne proizvajalke Španija, Grčija in Italija, najboljši žafran na svetu pa naj bi prihajal iz indijsko-pakistanske pokrajine Kašmir.

 | Author: AFP AFP

 | Author: AFP AFP
 | Author: AFP AFP

 | Author: AFP AFP

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.