Domov Ikonomija 16. December 2017.

Trgovina z mamili, pranje denarja in kriptovalute

denar banka evro
© Reuters
Izziv za organe pregona so tudi v kriminalnih aktivnostih vedno pogosteje uporabljene digitalne valute. Irski urad za kazenske zadeve se je s kaznivimi dejanji, ki so vključevala uporabo kriptovalut, srečal že nekajkrat.

Kriptovalute se v primerih, ki smo jih preiskovali na Irskem, uporabljajo za prekrivanje resničnega izvora premoženja, ki je bil v treh preiskovanih primerih trgovina z mamili, je dejal Mark Gallagher na konferenci o kibernetični varnosti, ki je pod okriljem mreže Senter (Strengthening European Network Centres of Excellence in Cybercrime) prejšnji mesec potekala na Bledu. V enem primeru so zasegli več bitcoinov, v drugem pa več ethereuma, pri obeh je šlo za plačilo za nedovoljene substance. Identificirali so tudi osebe in proti njim sprožili sodni pregon.

Uporaba kriptovalut spreminja načine preiskave kaznivih dejanj, je poudaril Gallagher, ki v tehnologiji veriženja blokov, na kateri temeljijo kriptovalute, vidi veliko prednosti. »S tehnologijo ni prav nič narobe, družbi in posameznikom na splošno prinaša veliko prednosti, a tako kot vsaka tehnologija je lahko uporabljena tudi za nezakonite dejavnosti. Transakcije, zapisane v blokih, so popolnoma sledljive, a ker se vsota lahko preprosto razbije na tisoče manjših transakcij, je preiskovanje denarnih tokov zelo oteženo. Težava je enaka kot pri sledenju gotovini. Včasih so kriminalisti označili denar, ki so ga izročili ugrabiteljem, nato pa vsakič, ko je bil takšen bankovec uporabljen, preiskovali sledi. Bolj ko se je denar razpršil po državi ali celo zunaj njenih meja, težje je bilo najti njegov izvor. Pri digitalnih valutah je zdaj popolnoma enako.«

blockchain bitcoin kriptovalute denar | Author: Shutterstock Shutterstock

Preverbi se je mogoče izogniti

Irski organi pregona so, kot je razložil Gallagher, pred kratkim aretirali preprodajalca mamil, ki je deloval izključno na temni strani interneta, nedovoljene droge je razpošiljal v več kot 50 držav po vsem svetu, za njihov nakup in nadaljnjo preprodajo pa je uporabljal zgolj kriptovalute, nikoli gotovine, razen ko je svoje kriptovalute zamenjal za evre, ki jih je potreboval za lastno rabo.

Mark Gallagher: Ko se v mestu dobiš z nekom, ki od tebe zahteva, da imaš s seboj računalnik in mu v zameno za večjo vsoto bitcoinov izročiš gotovino, lahko kasneje postaneš tarča izsiljevanja ali ugrabitve.

Pri menjavi za evre se je spretno izognil preverbi v menjalnicah. Njegovih paketov z mamili nikoli niso izsledili na carini nobene države, saj jih je zelo pametno pakiral, recimo skupaj z navodili, kako ravnati z mačko, ki ima kakšno bolezen, kdaj ji dati tablete (ki so bile v resnici nedovoljena poživila) ... Mimogrede, to je bil brat znanega irskega nogometaša. Za skoraj vsako stranko je imel svoj elektronski naslov in svojo kriptodenarnico, s čimer je bil po besedah sogovornika zelo dobro zaščiten. Uporabljal je več sto različnih digitalnih denarnic, kjer je hranil kriptovalute. Ko so ga nazadnje le izsledili in vdrli v njegove prostore, so mu zasegli mamila v vrednosti več kot pol milijona evrov.

Izvor denarja in ICO

Izsledili so ga le zato, ker je na platformi, kjer je prodajal mamila, uporabljal ves čas enak vzdevek. Tako kot na platformi ebay tudi na temni strani interneta stranke kupujejo zgolj od prodajalcev, ki so preverjeni in imajo veliko dobrih ocen svojih kupcev. Če zamenjaš svoj vzdevek oziroma profil, za katerega imaš dobra priporočila, izgubiš tudi stranke. A ravno to ga je na koncu pogubilo. Če bi zamenjal profil in vzdevek in začel na novo pridobivati stranke, ga ne bi izsledili, je pojasnil Gallagher. Ko so ga ujeli, je trdil, da se s tem ukvarja šele nekaj mesecev, a sledi med kriptodenarnicami (ki so jih odkrili šele v nadaljnji preiskavi) so kazale večletno dejavnost. Z denarjem od prodaje mamil je začel kupovati tudi vse na novo izdane digitalne žetone (ICO) in bil dejaven tudi na platformah za trgovanje z njimi, ker je tako želel zakriti sledi izvora svojega premoženja. Preiskava je tako zahtevala tudi izračune vrednosti določenih kriptovalut in žetonov na določene dneve, da se je na sodišču lahko dokazalo, da njegovo premoženje ni rezultat dobrih vlaganj, ampak preprodaje mamil.

kripto bitcoin tehnologija digitalizacija | Author: Unsplash Unsplash

Do tega primera irski urad za kazenske zadeve ni imel popolnoma nobene izkušnje s kriptovalutami, prav tako ne vpleteni pravniki in sodniki. Gallagher je tako na konferenci poudaril potrebo po izobraževanju vseh vpletenih organov, da bodo sploh lahko opravljali svoje delo v svetu, kjer se kriminal dogaja v kibernetičnem okolju. »Ni treba, da do obisti poznajo tehnologijo veriženja blokov, a poznati morajo osnove, vedeti, kaj je digitalna denarnica, kaj je ether, katere so platforme za trgovanje ..., da lahko pri preiskovanju te mehanizme prepoznajo in preiščejo,« je dejal. »Dokler organi ne bodo ustrezno tehnološko izobraženi, je nemogoče podati kakršno koli oceno o tem, kako razširjene so kriptovalute v nelegalnih dejavnostih.«

Kako so irski organi pregona sploh ugotovili vsebino digitalne denarnice? »V denarnice je nemogoče vdreti, število možnih gesel je preveliko tudi za najzmogljivejše računalnike, da bi lahko izračunali vse kombinacije,« je pojasnil Gallagher. »Najprej smo preiskali celotno hišo, da bi našli geslo. To so dolga, kompleksna gesla, ki si jih je težko zapomniti. Nismo ga našli. Dostop do digitalne denarnice smo dobili tako, da smo osumljenca pred preiskovalnim sodnikom zaprosili za geslo, ki nam ga je na naše presenečenje zaupal. Hranil ga je le v svoji glavi. Ko sem odprl denarnico, presenečen, da je bilo geslo sploh pravilno, so bile notri zapisane vse transakcije, ki so bile s pomočjo denarnice izvedene, in s tem so se razkrile še bolj zanimive sledi, ki jih zdaj preiskujemo.« Med drugim je preiskava razkrila, da je preprodajalec mamil v središču Dublina zamenjal večjo vsoto bitcoinov za evre. Na spletu je našel človeka, ki mu je bil na fizični lokaciji v zameno za večjo vsoto bitcoinov pripravljen izročiti gotovino (v enem primeru 40.000 evrov, v drugem 50.000), si čimer se je izognil preverbi identitete in izvora premoženja v menjalnicah, ki omogočajo menjavo kriptovalut v uveljavljene valute in so zavezane poročanju o transakcijah, običajno višjih od 10.000 evrov, uradom za preprečevanja pranja denarja.

Fizična menjalnica

Obstoj takšne prakse (menjave kriptovalut za evre na fizični lokaciji) opozarja še na druge možnosti, ki bi jih nepridipravi morda lahko izkoristili ali jih že izkoriščajo. Ena izmed teh je tako imenovani tiger ugrabitev. Gre za ugrabitev ljudi ali njihovih svojcev, ki imajo dostop do večje količine denarja, v preteklosti so bili to ponavadi visoki uslužbenci v bankah. »Ko se v mestu dobiš z nekom, ki od tebe zahteva, da imaš s seboj računalnik in mu v zameno za večjo vsoto bitcoinov izročiš gotovino (ker se je tako mogoče izogniti provizijam v menjalnicah, takšnega človeka očitno ni težko dobiti), s tem izdaš svoj obraz in naslov digitalne denarnice kriminalcu, ki zdaj ve, kdo si in koliko bitcoinov imaš v lasti, s čimer lahko postaneš tarča izsiljevanja ali ugrabitve,« je opozoril sogovornik, ki v nenadoma zaprtih menjalnicah in drugih »vdorih« v digitalne denarnice vidi možnosti, da je šlo pravzaprav za tovrstno ugrabitev. A kot rečeno, dokler se organi pregona v vseh državah ne bodo izobrazili na področju novih internetnih tehnologij, gotovih ocen in analiz o tem, kaj vse se dogaja, ne morejo podajati.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.